Zdravje > Življenjski stil
10397 ogledov

Pozor, takšno kihanje je nevarno

Ob sprejemu v bolnišnico se je pritoževal nad bolečinami pri požiranju, izgubil je tudi glas.

Virusna obolenja, s katerimi se nekateri trenutno spopadate, pogosto spremlja tudi kihanje, refleksni simptom, ki ga nikar ne poskušajte preprečiti: "Če začutite, da boste kihnili, tega ne skušajte preprečiti," opozarjajo britanski strokovnjaki.

dihanje, kihanje, bolezen dihal, dihala Magazin Zakaj kihnemo večkrat zaporedoma?

Preprečevanje kihanja z blokiranjem nosnic in ust je lahko zelo nevarno, so v priznani medicinski reviji BMJ (British Medical Journal) opozorili zdravniki Univerzitetne bolnišnice Leicester in ob tem opisali primer 34-letnega bolnika, ki so ga obravnavali na urgenci.

Sicer zdrav in v odlični kondiciji, se je moški ob sprejemu v bolnišnico pritoževal nad bolečinami pri požiranju, izgubil je tudi glas: "Potem ko je poskušal ustaviti kihanje s pritiskom na nos in z zapiranjem ustnic, je bolnik s hudimi bolečinami v grlu dejal, da je občutil, kot da mu je nekaj skočilo iz vratu. Za tem se mu je na obeh straneh pojavila oteklina," članek povzema BBC.

Omenjeni otorinolaringologi, ki so sprva menili, da je bolnik pogoltni nekaj ostrega in so zato iskali znake poškodb, so pozneje ugotovili, da je pacientovo stanje povzročilo kihanje. 

Nevarno in zdravju škodljivo

Preprečevanje kihanje lahko privede do številnih zapletov, kot so pneumomediastinum - poveča se velikost prsnega koša, ki lahko privede do dihalne stiske. Zaradi preprečevanja kihanja vam lahko poči bobnič, takšno početje lahko privede celo do možganske anevrizme,  opozarjajo britanski strokovnjaki.

Kihanje med vožnjo alergije Avto Kihanje med vožnjo enako slepoti

Nekaj zanimivosti o kihanju

Ko kihnemo, avtomatično zapremo oči. To je zato, ker pred kihanjem prejmemo signal do možganov, ki naroča, da moramo zapreti oči. Pri kihanju pa tudi srce bije počasneje. Zato, ker pred kihanjem globoko vdihnemo, kar povzroči, da srce za nekaj trenutkov bije počasneje.

  • Ljudje kihnemo s hitrostjo okrog 150 kilometrov na uro.
  • Mikrobi, ki se razširijo, ko kihnemo, lahko dosežejo radij tudi do deset metrov.
  • Pri kihanju se zaradi velikega pritiska skozi nosnici izločajo strupeni delci, ki jih zanesemo v nosnici pri dihanju, nosnici se tako čistita in lažje obnavljata.
  • Mnoge ljudi h kihanju pripravi lahko že močna svetloba sonca, papir, hladen zrak, alergije. Raziskava je pokazala, da vsak četrti človek kihne, če pogleda proti soncu.
  • S kihanjem se čisti dihalna pot, nosnici. Če vseh strupenih delcev ne izločimo s prvim kihanjem, kihnemo večkrat zaporedom.

dežurni@žurnal24.si 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.