Zdravje > Življenjski stil
595 ogledov

Pred soncem se zaščitite s to hrano

Zivljenje 17.06.13, soncenje, otroci, foto: shutterstock Shutterstock
Ste vedeli, da se pred soncem lahko zaščitite tudi "od znotraj"?

Pred škodljivim vplivom sončnih žarkov se lahko dodatno zaščitimo tudi s hrano bogato z omega 3 maščobnimi kislinami in vitamini skupine B. V poletnih mesecih sta sadje in zelenjava zelo priporočljiva, še posebej če sta “obarvana”.

Jejte veliko paradižnikov, saj imajo na splošno izjemno antioksidativno učinkovitost, zlasti zaradi vsebnosti likopena in polifenolnih spojin. Likopen je svetlo rdeči pigment, ki daje barvo paradižniku.

Tudi zeleni čaj in kakav

Za zaščito kože pred sončnimi žarki so priporočljivi tudi polifenoli, kot so denimo katehini v zelenem čaju in flavonoidi v kakavu. Tudi jagodičevje, ki ima znan vijoličen pigment je zelo koristno, saj zaščiti samo jedro celice. Nikar ne pozabite na kurkumo s protivnetnim učinkom. Jejte veliko rib z omega tri maščobnimi kislinami in jajca, ki so bogata z vitaminom B, ki bodo popravila poškodovane celične membrane.

Uživajte tudi hrano s koristnimi karotenoidi, ki povečajo učinke melanina. Najdemo jih denimo v korenčku, marelicah, rdeči in rumeni paprika.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice