Zdravje > Življenjski stil
1156 ogledov

Preveč dobrega holesterola je slabo

Hiperholesterolemija
Tudi dobrega je lahko preveč – in to velja tudi za dobri holesterol.

Visoke ravni HDL holesterola, ki mu pravijo tudi "dobri holesterol" so lahko namreč zdravju škodljive, je pokazala danska raziskava, objavljena v znanstveni reviji European Heart Journal.

V šestletni študiji je sodelovalo 116,508 moških in žensk, v povprečju starih 57 let. Po upoštevanju drugih dejavnikov, so ugotovili, da je 73 miligramov na deciliter HDL holesterola pri moških in 93 miligramov pri ženskah povezano z najnižjo stopnjo umrljivosti.

Moški, ki so imeli med 97 in 115 miligramov dobrega holesterola na deciliter so imeli za dobro tretjino višje tveganje za smrt. Posamezniki z ravnjo HDL holesterola nad 116 so imeli dvakrat višje, ženske z ravnjo, višjo od 135, pa za 68 odstotkov večje tveganje za smrt. Pri čemer je 2,3 odstotka moških imelo raven dobrega holesterola višjo od 97 in le 0,3 odstotka žensk nad 135.

Tudi premalo je škodljivo

Na drugi strani pa je tudi premalo dobrega holesterola povezano z višjim tveganjem za smrt.

Vodja raziskave Borge G. Nordestgaard z Univerze v Københavnu je dejal, da bi do nedavnega "čestital" svojim pacientom z visoko ravnjo HDL holesterola. "Čim več tem bolje. Ampak sedaj vemo, da temu ni tako. Ti ljudje bi se morali zaščititi – vaditi, prenehati kaditi, jesti zdravo in tako naprej," je po poročanju The New York Timesa dejal Nordestgaard.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.