Zdravje > Življenjski stil
2309 ogledov

Preverite, koliko bi morali spati

Spanje včasih ni najbolj prijetno. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Znanstveniki uglednih institucij so dve leti pripravljali priporočila za dolžino spanca.

Nacionalna fundacija za spanec je podala nove smernice, koliko bi moral vsak od nas spati. "Tabelo smo naredili na podlagi 300 razlišnih raziskav," pojasnjuje koordinator projekta Charles Czeisler iz bostonske bolnišnice.

Dolžina potrebnega spanca je odvisna od naše starosti. Na točnih priporočilih za novorojenčke in starejše so delali znanstveniki kar dve leti, pri projektu pa so sodelovali tudi ugledneži z Ameriške akademije za pediatrijo in Ameriškega združenja za geriatrijo.

Dojenčki morajo spati več kot 10 ur

Največ morajo spati novorojenčki oziroma dojenčki do tretjega meseca starosti. Ti naj bi skupno spali od 14 do 17 ur na dan, najnižja meja mora biti 11, najvišja pa 19 ur na dan. Nekoliko manj spijo dojenčki od četrtega do enajstega meseca, in sicer od 12 do 15 ur na dan. Sem štejemo seveda vse, tudi popoldanske spance. Najnižja meja je deset, najvišja pa 18 ur.

Malčki stari eno in dve leti naj bi spali med 11 in 14 ur na dan, lahko spijo tudi med devet in 16 ur na dan. Otroci med tretjim in petim letom pa naj dnevno spijo od deset do 13 ur dnevno. Nekateri pri tem spijo le osem ur na dan, nekateri pa 14. Znanstveniki pa opozarjajo, da so to skrajne meje.

Do trinajstega leta bi morali otroci spati med devet in enajst ur na dan, najmanj morajo spati sedem ur na dan, največ pa 12. V starosti od 14 do 17 leta bi morali spati od osem do deset ur na dan, najnižja meja je sedem, navišja pa enajst.

Odrasli: Najmanj 6 in največ 11 ur

Odrasli, stari od 18 do 64 let ne potrebujejo veliko spanca. Priporočljivo je, da spijo od sedem do devet ur na dan. Najnižja meja je šest ur spanca dnevno, najvišja v starosti do 25 leta je 11 ur, v starosti do 64 leta pa 10 ur.

Satrejši od 64 let potrebujejo najmanj spanca, idealen čas je od sedem do osem ur. Najnižja meja je pet ur spanca na dan, najvišja pa devet ur. Znanstveniki priporočajo, da si vsak od nas določi čas, ki je zanj najprimernejši. Poskusite spati različno dolgo in se zjutraj vprašajte, ali ste utrujeni, ste spočiti, ste dovolj produktivni, potrebujete kavo, kakšno je vaše počutje in tako dalje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.