Zdravje > Življenjski stil
4594 ogledov

Pri nas: S tem ima resne težave dobrih 200 tisoč ljudi

Ljudje na ulici
Družbeni problem, ki ima mnoge razsežnosti.

Zasvojenost predstavlja velik problem sodobne družbe. Po njihovih navedbah gre za bolezen, ki vpliva na telesno in duševno stanje zasvojenega, prizadene njegove odnose z okolico in njegovo ustvarjalnost ter pusti posledice tako v družini zasvojenega kot v širši okolici.

Ljudje na ulici v Ljubljani Opozorila stroke Zdravje 50 tisoč Slovencev ne ve, da imajo to neozdravljivo bolezen

Mesec november je namenjen ozaveščanju o zasvojenostih in spodbujanju k dialogu ter reševanju problemov. Ob besedi zasvojenost navadno pomislimo na zlorabo dovoljenih in prepovedanih drog, vendar pa ima zasvojenost po navedbah Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) večjo razsežnost.

To je zasvojenost

Poleg t. i. kemičnih zasvojenosti ali zasvojenosti s psihoaktivnimi substancami, med katere sodijo alkohol, tobak, zdravila, prepovedane droge, so tudi nekemične ali vedenjske zasvojenosti, kot zasvojenost z igrami na srečo, hrano, odnosi, delom, nakupovanjem in tudi novodobnimi tehnologijami. O zasvojenosti pri posamezniku govorimo, ko se določen vedenjski vzorec začne ponavljati iz dneva v dan in postane središče razmišljanja in dogajanja v njegovem življenju, so pojasnili.

Da je odvisnosti veliko vrst in da jih je skoraj nemogoče navesti vse, pravi tudi zdravnik in predstojnik območne enote NIJZ Koper Milan Krek. Po oceni enega najboljših poznavalcev problematike zlorabe drog pri nas je v Sloveniji sicer najbolj obremenjujoča odvisnost od alkohola oziroma alkoholizem.

Zabava, poljub Zdravje Temu rečemo socialni alkoholizem

"Ocenjujemo, da ima več kot 200 tisoč Slovenk in Slovencev resne težave z alkoholom. Letno nam umre zaradi posledic alkohola okoli 800 oseb, zaradi uporabe drog več kot 40 oseb in okoli 3000 oseb zaradi uporabe tobaka. Po naši oceni je v Sloveniji okoli 6000 problematičnih uporabnikov heroina, ki heroin tudi injicirajo," je pojasnil Krek.

V stroki opažajo tudi porast uporabe konoplje med mladostniki in tudi odraslimi, kar je po njegovem mnenju posledica odnosa družbe do konoplje v zadnjih letih in nekritičnega pisanja o njej.

Posebni globalni problem po besedah Kreka postajajo nove droge. Pri tem je opozoril na vse bolj "moderno uporabo" več drog hkrati, kar je velik problem pri zastrupitvi z drogami. "Zato je tudi več ljudi, ki umre zaradi zastrupitev z drogami, praviloma vzelo več drog, med katerimi je velikokrat tudi alkohol," je spomnil.

Pametni telefon Zdravje To so znaki odvisnosti. Se prepoznate?

Ker zasvojenost in z njo povezane posledice predstavljajo pomemben družbeni problem z mnogimi razsežnostmi, je preventiva po navedbah inštituta eden ključnih pristopov, ki pomagajo krepiti in izboljševati zdravje, kakovost življenja ter blaginjo posameznika in skupnosti. Najbolj je učinkovita, če se izvaja že od otroštva in mladostništva dalje skozi vsa življenjska obdobja.

Koliko vložimo, toliko dobimo nazaj

Krek je prepričan, da mora biti preventiva del vsakodnevnega življenja v okolju, v katerem živimo. "Zelo pomembno je, da lokalna skupnost razume potrebo po okolju, ki ne vzpodbuja uporabe drog, alkohola in da se vodilni ljudje prizadevajo za okolje, ki ne bo obremenjujoče v smislu razvoja odvisnosti," je izpostavil Krek. Opozoril je, da brez aktivnega vlaganja v preventivo ni mogoče razvijati preventivnih aktivnosti. "Kolikor vložimo, toliko dobimo tudi nazaj," je še dejal.

 

Komentarjev 1
  • Avatar Wilissa
    Wilissa 00:01 13.november 2018.

    Si želite, da bi našli žensko za eno noč? Dobrodošli = = > www.3xDate.top