Zdravje > Življenjski stil
965 ogledov

Pri ženskah manjša verjetnost, da bodo preživele srčni zastoj

Srčni infarkt Profimedias
Zakaj pri tovrstni zdravstveni obravnavi tako velika razlika med spoloma?

Ko ženske doživijo srčni infarkt, imajo dvakrat večjo možnost smrti v okviru dveh tednov, če jih primerjamo z moškimi. Prav tako je dejstvo, da če ženske preživijo prvo leto, je dvakrat večja verjetnost, da bodo infarkt doživele še drugič.

Srčni infarkt Zdravje Že mesec dni prej lahko začutite te simptome, znaki tudi zunanji

Ženske, ki so jih oživljali zaradi srčnega zastoja, bodo ob prihodu v bolnišnico manj verjetno prejele dve, sicer običajni terapiji, je pokazala najnovejša raziskava. Gre za terapevtsko hipotermijo  podhladitev organizma na raven med 32 in 34 stopinjam C) in angiografijo z računalniško tomografijo (je poseg, s katerim z vbrizgavanjem kontrastnega sredstva v žilo, ugotovijo prehodnost, število in položaj zožitev ter za krvavitev nevarnih razširjenj žil).

Novi prostori urgence UKC Ljubljana. Ko zataji srce Zdravje "Zato ni redko, da na urgenco dobimo infarkte, ko so prišli od ljubic"

Študija je še pokazala, da imajo ženske v primerjavi z moškimi, večjo verjetnost, da bodo umrle med hospitalizacijo.

Raziskovalci so analizirali podatke o skoraj 4.900 oživljenih bolnikih s srčnim zastojem izven bolnišnice v ZDA in Kanadi od leta 2010 do 2015. Od tega je bilo nekaj več kot 37 odstotkov žensk v povprečju starih 67 let, in skoraj 63 odstotkov moških s povprečno starostjo 65 let.

Rezultati študije so pokazali, da je bila stopnja preživetja bolnikov, hospitaliziranih zaradi srčnega zastoja, 22,5 odstotka za ženske in 36 odstotkov za moške. Stopnja terapevtske podhladitve je bila pri ženskah le 22-odstotna, in 44 odstotkov pri moških, stopnja koronarne angiografije pa 14 odstotkov pri ženskah in 30 odstotkov pri moških.

Po navedbah avtorjev študije, objavljenje v prestižni reviji Circulation, bodo potrebne nadaljnje raziskave, da bi ugotovili razloge za tako velike razlike.

Preživetje po zastoju srca zavisi od tega, kako hitro bo do pacienta prispela pomoč, vendar po oživljanju tako ženske kot moški začnejo okrevati s podobnih izhodišč, je opozoril vodilni avtor študije dr. Ahamed Idris, ki je profesor urgentne medicine in interne medicine na Univerzi Southwestern v Dallasu. "Naša naloga je sprejeti nove usmeritve pri izboljšanju preživetja žensk. Zakaj se nujne intervencije pri ženskah razlikujejo kot pri moških?, se je vprašal. 

Po besedah sodelujočega v študiji Ambarisha Pandeya, kardiologa in docenta za interno medicino na UT Southwestern, "je to ena redkih študij, ki preučuje, kaj se dogaja z ljudmi po oživljanju. Pri zagotavljanju enakosti spolov pri zdravljenju nas čaka še dolga pot."

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.