Zdravje > Življenjski stil
553 ogledov

Protistresna tabletka: Dovolj je dvajset minut

Trava narava gozd
1/3
Pixabay
Ste vedeli, da je 70 do 80 vseh obiskov bolnikov pri zdravniku zaradi bolezni, ki so povezane s stresom?

Glede na raziskavo objavljeno v reviji Frontiers in Psychology obstaja preprosta rešitev. Ugotovili so, da že dvajset minut, ki ga preživimo v naravi, občutno zmanjšuje glavni stresni hormon kortizol.

"Vedeli smo, da ima preživljanje časa v naravi anti-sterske učinke, vendar doslej ni bilo znano, v kakšnih odmerkih in kako preživljati čas v naravi," je povedala vodja raziskave Mary Carol Hunter iz Univerze v Michiganu. "Naša raziskava je pokazala, da se največji rezultati dosežejo z 20-imi do 30-imi minutami sedenja ali hoje v naravi".

Raziskava so opravili s pomočjo skupine prostovoljcev, ki so morali osem tednov preživeti čas v naravnem okolju, kot je denimo park. Čas v naravi so preživljali brez športnih aktivnosti, pogovora s prijatelji ali drugih dejavnosti, ki dokazano vplivajo na stres. Prostovoljcem so večkrat merili koncentracijo kortizola v slini. Izkazalo se je, da se hormon zviša že po dvajsetih minutah, ki jih preživimo v stiku z naravo.

stres starost demenca Danska raziskava Zdravje Novo: Ugotovili, da stres vpliva tudi na razvoj te hude bolezni poskusi, laboratorij Znanstveniki Zdravje "Zdaj vemo, kako stres vpliva na raka, odkrili smo celo, kako to preprečiti"

Stres vodi v različne motnje

"Za normalno življenje je nekaj stresa nujno potrebnega. Težava pa nastane tam in takrat, ko je stresnih situacij preveč, so preveč zgoščene, premočne ali predolgo trajajo. V takih primerih lahko stres vodi v različne motnje," pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

To so lahko denimo prebavne motnje kot so čir, driska, zaprtost, izguba teka, pretirana ješčnost, zgaga, slabost, bruhanje,  motnje srca in ožilja kot sta visok krvni tlak in motnje srčnega utripa, pa tudi motnje imunskega sistema kot so revmatoidni artritis, sladkorna bolezen, nekatera rakava obolenja, alergije.

Povzroča lahko celo motnje mišičnega sistema kot so mišični krči, bolečine v vratu in hrbtu ter motnje dihal kot so pogosti prehladi, in astma.

Med motnjami, ki jih povzroča stres so tudi duševne motnje kot so  zloraba psihoaktivnih snovi in posledična odvisnost, anksiozne motnje in depresija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.