Zdravje > Življenjski stil
4652 ogledov

Raziskovalci ugotovili ali pitje kave vpliva na hujšanje

kava Žurnal24 main
Rjavo maščevje služi proizvodnji toplote s sežiganjem kalorij, kar je v nasprotju z belo maščobo, ki je posledica shranjevanja odvečnih kalorij.

Znanstveniki z Univerze v Nottinghamu so odkrili, da lahko pitje skodelice kave spodbudi nastanek "rjave maščobe," - rjavo maščobno tkivo je izjemno pomembno in pomaga porabljati odvečno vnešeno energijo.

V glavnem govorimo o beli maščobi, to je tista, ki se tako rada nabira okoli trebuha in stegen in v kateri kopičimo energijo. Vendar obstaja tudi rjava, ki jo imajo v glavnem novorojenčki; ta jim pomaga ohranjati telesno temperaturo stabilno.

Raziskave pa so pokazale, da imamo tudi odrasli nekaj te maščobe. Leta 2012 so znanstveniki univerze Sherbrooke objavili rezultate raziskave, v kateri so moške izpostavili nizki temperaturi. Izkazalo se je, da je rjava maščoba grela telo tako, da je uporabljala belo maščobo za gorivo. Z drugimi besedam, rjava maščoba kuri belo.

Kava in rjava maščoba

Najnovejše študije ugotavljajo, da je ta telesu obrambna maščoba lahko ključna za odpravljanje debelosti in sladkorne bolezni. Pionirska študija, ki je bila objavljena pred dnevi v reviji Scientific Reports, pa je ena izmed prvih na ljudeh z namenom odkritja sestavin, ki bi lahko neposredno vplivale na funkcije rjave maščobe.

Rjava maščobna tkiva (BAT) so ena od dveh vrst maščobe, najdene pri ljudeh in drugih sesalcih. Sprva se je pripisovala le dojenčkom in sesalcem v zimskem spanju, v zadnjih letih pa je bilo ugotovljeno, da jo lahko imajo  tudi odrasli .

Rjavo maščevje služi proizvodnji toplote s sežiganjem kalorij, kar je v nasprotju z belo maščobo, ki je posledica shranjevanja odvečnih kalorij. Za proizvajanje toplote  je namreč potrebno gorivo in tega je v pri večini preveč, večja aktivacija maščobnega tkiva lahko pomeni večjo porabo energije in manjšo možnost za pridobivanje telesne mase.

Kako spodbuditi rjavo maščobo

Ljudje z nižjim indeksom telesne mase (ITM) imajo večjo količino rjave maščobe. Profesor Univerze v Nottinghamu, ki je vodil študijo, je pojasnil, da ta maščoba proizvaja toploto s sežiganjem sladkorja in maščob, pogosto kot odgovor na mraz. "Povečanje njene aktivnosti izboljša nadzor nad krvnim sladkorjem in izboljša raven lipidov v krvi, dodatne izgube kalorij pa pomagajo pri izgubi teže.Vendar do sedaj nihče ni našel sprejemljivega načina za spodbujanje njene aktivnosti pri ljudeh," je pojasnil profesor Michael Symonds: "To je prva študija na ljudeh, ki je pokazala, da lahko sestavina v skodelici kave, neposredno vpliva na funkcije rjave maščobe. Potencialne posledice naših rezultatov so precej velike, saj je debelost glavna skrb za zdravje v družbi, prav tako pa narašča tudi epidemija sladkorne bolezni in rjava maščoba bi lahko pomenila del rešiitev pri reševanju teh težav,"  besede znanstvenika povzema Science Daily.

Osredotočili so se na kofein

V raziskavah celic so ugotovili, ali bi lahko kofein spodbujal rjavo maščobo, ko so našli pravi odmerek, pa so se  preselili na ljudi, da bi videli, če so rezultati podobni. "Neinvazivna tehnika pomaga ekipi najti rjavo maščobo in oceniti njeno zmogljivost za proizvodnjo toplote. Iz našega prejšnjega dela smo vedeli, da se rjava maščoba večinoma nahaja v predelu vratu. Rezultati so bili pozitivni in zdaj moramo ugotoviti, če kofein kot ena od sestavin kave deluje kot spodbuda, obstaja še kakšna komponenta, ki pomaga pri aktivaciji rjave maščobe. Trenutno preučujemo kofein, da bi preverili, ali je učinek podoben. Ko smo potrdili, katera komponenta je odgovorna za to, bi jo lahko uporabili kot del sistema za uravnavanje telesne teže ali kot del programa za uravnavanje glukoze, ki pomaga preprečevati sladkorno bolezen," je izsledke te zanimive študije pojasnil znanstvenik. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.