Zdravje > Življenjski stil
4966 ogledov

Razmišljajo o prepovedi vlažilnih robčkov

vlažilni robčki
Veliki onesnaževalci okolja.

Velika Britanija je izdelala načrt za zmanjšanje onesnaženosti okolja, ki vsebuje izdelke za enkratno uporabo, kot so vlažilni robčki. Gre za izdelke različnih vrst, tako da lahko danes izbiramo med vlažilnimi robčki za občutljivo kožo, odstranjevanje ličil, nego dojenčkov, nanos dezodoranta, sončne kreme, čiščenje pohištva, na trgu so tudi vlažni toaletni robčki namenjeni za brisanje intimnih predelov po uporabi stranišča.

Veliki onesnaževalci okolja

Ker gre za ene izmed večjih onesnaževalcev okolja, ponudba proizvajalcev pa se samo še širi, se prav lahko zgodi, da bodo v prihodnjih desetletjih povsem izginili s trgovskih polic, poroča britanski BBC.

Kanalizacija Slovenija Mokri WC robčki lahko zelo škodljivi

Omenjeni proizvodi vsebujejo tudi nerazgradljive delce plastike, uporabniki pa jih v nevednosti pogosto zavržejo kar v straniščno školjko. Proizvajalci bodo morali tako razviti nove vlažilne robčke brez plastike, v nasprotnem primeru se bodo morali potrošniki v prihodnje znajti brez njih.

Vlažilni robčki glede na navedbe organa Water UK, ki predstavlja vsa vodovodna ter komunalna podjetja Otoka, predstavljajo okoli 93 odstotkov nerazgradljivih odpadkov, ki povzročajo zamašitev kanalizacij v Veliki Britaniji.

Britanska vlada in proizvajalci teh robčkov so zato pričeli množično pozivati uporabnike, naj uporabljenih robčkov ne zavržejo v sistem odpadne vode.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.