Zdravje > Življenjski stil
616 ogledov

Razrešili skrivnost: zakaj prepevamo pod prho

prhanje prha ženska Shutterstock
Najbrž boste težko verjeli, ampak so strokovnjaki končno razrešili skrivnost, zakaj ljudje pojejo pod prho. Razlogov je več ...

Imate tudi vi občutek, da se pod prho prelevite v odlične pevce? Se tudi vam dogaja, da ste pod tušem zadovoljni s svojim petjem, ko pridete izpod prhe pa se vaš talent porazgubi? Za to obstaja razlaga.

Posebno okolje tuš kabine daje vtis, da ste dejansko boljši pevci. Trde in gladke površine kopalnice namreč povzročijo, da se zvočni valovi "odbijajo", kar okrepi glas, ga naredi globjega in močnejšega.

A to ni vse, veliko pripomore tudi šumenje vode. Zaradu hrupa vode smo namreč bolj pogumni, saj imamo ob našem petju še prijetno spremljavo vode. 

Psihološko zdravilo

Na splošno je po mnenju znanstvenikov petje pod prhom in improviziranje lastnih nastopov pravo psihološko zdravilo. Petje na enak način kot glasba spodbuja možgane, da sproščajo dopamin. To je nevrotransmiter, ki pozitivno vpliva na razpoloženje. Ko je v  možganih več dopamina, smo boljše volje, imamo več energije, imamo boljšo koncentracijo, več motivacije, lažje razmišljamo in smo bolj kreativni.

Študija, ki jo je izvedla Univerza Tsurumi na Japonskem je tudi pokazala, da se po pevski izvedbi, ki traja le tri minute, znižajo vrednosti kortizola oziroma stresnega hormona, znižajo pa se tudi krvni tlak, dihanje in srčni utrip. 

Ljudje torej pojemo pod prho predvsem zato, ker smo zaradi tega srečnejši, s tem sproščamo stres, pod prho pa imamo tudi občutek, da smo boljši pevci. 

poljub Zdravje Ljubezen: Vsak ima svoj "tip" osebe