Zdravje > Življenjski stil
13809 ogledov

S česnom nad glivice in poglejte, kaj se je zgodilo

česen Shutterstock
Previdnost pri uporabi naravnih zdravil.

V britanski medicinski reviji  BMJ Case Reports, kjer zdravniki opisujejo nenavadne primere s katerimi se srečujejo pri svojem delu, lahko preberemo zgodbo 45-letne Angležinje s hudimi opeklinami palca na nogi.

 | Avtor: BMJ BMJ
Neimenovana ženska si je želela ozdraviti glivično okužbo nohtov in to s česnom, katerega zdravilne lastnosti so sicer poznali že v starem Egiptu in ga še danes nekateri uporabljajo tudi pri odpravljanju nadležnih glivic 

Vendar pri tem očitno ne pretiravajo. Bolnica je na urgenci povedala, da je svež česen, ki ga je nanašala na vrh prsta, pustila na koži po štiri ure na dan. 

Prst je sprva postal rdeč, za tem so sledili mehurji kot posledica hudih opeklin. Zdravniki so ji diagnosticirali opekline druge stopnje, kar pomeni poškodbo dveh plasti kože. Za kako hude opekline gre, je razvidno s fotografije, ki so jo objavili kot opozorilo.

Znanstveno dokazano Zdravje Čas za kislo repo, česen, čebulo...

Opozorilo zdravnikov

Ženski so povili prst in trajalo je kar dva tedna, da se ji je pozdravil, ob tem so jo doktorji poučili, naj tega ne počne več. V poročilu so zdravniki zapisali: 'Opeklino zaradi česna smo pozdravili z rednim previjanjem kože in sprembe na koži so se pozdravile v dveh tednih. Pacientki smo svetovali, naj se izogiba nadaljnjemu nanašanju česna ali topičnih zeliščnih pripravkov na področje. S tem primerom želimo opozoriti na potencialno možnost poškodbe pri nanašanju naravnih pripravkov iz česna na kožo. Splošno populacijo želimo spodbuditi, da je previdna pri uporabi podobnih zeliščnih pripravkov.''

Ni bilo prvič

Česen vsebuje žveplove spojine, ki reagirajo na toploto in povzročajo reakcije na koži, kar lahko vodi k opeklinam. Koža na palcu je bila pri omenjeni ženski manj kisla, kot je to normalno, saj jo je večkrat oprala z vodo in si s tem odstanila zaščitni sloj kože. Zato je bila najvejrenetje še bolj občutljiva na reakcijo z žveplovo spojino v česnu, so pojasnili.

česen Magazin Devet razlogov za česen

O slabih izkušnjah s to, zaradi antibakterijskih in privnetnih lastnosti v večini koristno rastlino, velikokrat poročajo tudi profesionalni kuharji,  resnost poškodb pa je odvisna od tega koliko svež je česen in kako dolgo so ga uporabljali in pustili v stiku s kožo.

 

 

Komentarjev 6
  • Avatar lolekbolek
    lolekbolek 18:49 07.julij 2018.

    Čudim se da pod članek niste dali reklame za zdravilo proti gljivicam. Kot je zapisal @Leon FAKE NEWS :)

  • Avatar Leon
    Leon 18:43 07.julij 2018.

    Česen je naravni antibiotik . Ta zapis je pripravila farmacevtska firma ,ki prodaja tekočino zoper glivice . Fake news !

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 17:02 07.julij 2018.

    Kolkor vem, se česen uporablja tako, da se ga naseseklja, da v olje, pusti par ur v olju, precedi in z oljem potem namaže obolelo mesto.

Sorodne novice