Zdravje > Življenjski stil
6241 ogledov

Sedite s prekrižanimi nogami? Pozor!

Prekrižane noge Profimedia
V tokratni anketi ste bralci Žurnala24.si odgovarjali na vprašanje, ali je sedenje s prekrižanimi nogami zdravju škodljivo. Imeli ste prav ...

V anketi med bralci Žurnala24.si vas je kar 62 odstokov menilo, da je sedenje s prekrižanimi nogami škodljivo. 

Žurnalova anketa | Avtor: Profimedia Profimedia
Mnogi menijo, da sedenje s prekrižanimi nogami pripomore k nastanku kršnih žil. "Nobena od raziskav, ki so bile opravljene na temo, ali prekrižane noge povzročajo krčne žile, niso tega potrdile," nam je pojasnil kineziolog Klemen Medeot. Je pa takoj dodal, da je takšno sedenje res škodljivo, saj so raziskave potrdile druge negativne posledice takšnega sedenja. 

Škodljive posledice: skolioza

"Dolgotrajno prekrižane noge lahko povzročijo težave peronealnega živca, povzročijo pa tudi nagib medenice v stran  oziroma neravnovesje v višini bokov," pravi.

To po njegovih besedah privede do neravnovesja mišic, na eni strani se mišice skrajšajo in zategnejo, na drugi pa se raztegnejo in oslabijo. "To pripelje do dviga boka na eni in padca na drugi strani. Težave, ki se ob tem lahko pojavijo so neravnovesje v višini ramen, bolečine v spodnjem delu hrbta, nastanek skolioze," opisuje.

Klemen pa navaja tudi raziskavo, ki je bila opravljena pri ljudeh z ortostatsko hipotenzijo. Ta se pojavi, ko oseba vstane iz sedečega ali ležečega položaja in se kaže kot omotica, pojavi se zamegljen vid in podobno. "Raziskava je pokazala, da se ljudem s tovrstno težavo dvigne krvni tlak, ko prekrižajo noge v sedečem položaju. Pri ljudeh z normalnim krvnim tlakom ni pokazalo bistvenih sprememb."

Bolniška postelja Pozor Zdravje Zaradi krčev se vam lahko zlomi hrbtenica

Na forumski platformi Med.Over.Net pa so se uporabniki včeraj razgovorili na temo prekrižanih nog in krčnih žil. Kaj menijo, lahko vidite TUKAJ

anja.scuka@zurnal24.si