Zdravje > Življenjski stil
1554 ogledov

Segrejte prostor, če želite, da bodo bolje delale

Termometer Profimedia
Temperatura v pisarni vpliva na delovno učinkovitost. In kakšna naj bo?

Znano je, da se ženske pogosto pritožujejo, da jih v pisarnah zebe. Nasploh velja, da imajo raje toplejša delovna mesta kot moški, ti pa pogosto menijo, gre bolj za njihovo kaprico oziroma osebno mnenje. 

Prejšnje študije so pokazale, da večina sodobnih pisarn uporablja sisteme za nadzor temperature v stavbi, ki so prilagojene moškim. Nedavna študija objavljena v reviji PLOS One pa zdaj dokazuje, da bi bilo pametno upoštevati še nežnejši spol, ameriški raziskovalci so namreč ugotovili, da ženski možgani delujejo bolje pri višjih temperaturah.

"Veliko se investira v dobro počutje uslužbencev na delovnem mestu, saj se zavedajo, da to prinaša večjo," je v izjavi za javnost povedal vodja študije Tom Chang, profesor za finance in poslovno ekonomijo na poslovni univerzi Marshall School of Business. ''Ta študija pravi, da celo, če ti je pomemben le denar in učinkovitost tvojih zaposlenih, moraš povišati temperaturo v pisarnah, kjer delajo moški in ženske skupaj,  je dodal.

Povišajte temperature

Študijo so izvedli v Nemčiji, sodelovalo je 500 moških in žensk, ki so izvajali številne naloge pri različnih temperaturah. Znanstveniki z univerze v Južni Kaliforniji so ugotovili, da so ženske uspešnejše pri besednih in matematičnih nalogah v toplejših pisarnah. Pri moških se je izvajanje enakih nalog izboljšalo pri nižjih temperaturah, čeprav je bilo pri njih razmerje med pisarniško temperaturo in učinkovitostjo precej manj izrazito kot pri ženskah.

Povišanje temperature za eno stopinjo Celzija je bilo denimo povezano z 1,76 odsotnim povečanjem izboljšave rezutatov na matematičnih testih za ženske. ''To je statistično izjemno pomemben rezultat,'' je za CNN povedala soavtorica študije Agne Kajackaite, vodja raziskovalne skupine v Centru za družbeno znanost v Berlinu. Po drugi strani so moški imeli manj pravilne odgovore pri teh temperaturi, in sicer za 0,63%, kar znanstveniki poimenujejo kot 'majhen odstotek, ki je statistično nepomemben'.

Optimalna temperatura - približno 24 stopinj

Avtorji študije so povedali, da se bodo morale temperature v pisarnah občutno dvigniti nad sedanjimi standardi za povečanje produktivnosti na delovnih mestih, kjer delajo zaposleni obeh spolov. ''Že prej se je pokazalo, da imajo ženske rajše toplejše delovno okolje kot moški, a ideja je bila do sedaj videna le kot osebna izbira in kaj ima nekdo rajši,'' je pojasnil vodja  Chang. ''Kar smo mi odkrili pa je, da višja temperatura za ženske ni samo bolj udobna, ampak vpliva tudi na njihovo produktivnost in njihove rezultate, tako na področju matematike kot na verbalnem področju ter na področju tega, kako močno se potrudimo za nekaj.''

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 1