Zdravje > Življenjski stil
36016 ogledov

Srčni infarkt: Kako preživeti, če si sam?

Profimedia
Poskusimo si zamisliti določeno življenjsko situacijo, ko si v stanovanju ali na primer v avtomobilu povsem sam.

Prvi simptom srčnega infarkta pri moških je stiskajoča bolečina v prsih, medtem ko ženske pogosto tega simptoma ne občutijo. Prav zato številne pomoč pokličejo prepozno.

Urgenca Zdravje To so znaki za srčni infarkt, ki se med moškim in žensko razlikujejo

In kaj storiti, če si sam?

Poskusimo si zamisliti določeno življenjsko situacijo, ko si v stanovanju ali na primer v avtomobilu povsem sam. Nenadoma začutiš ‘določeno’ bolečino v prsih, ki se začne širiti navzdol proti roki in gor proti čeljusti. Do urgence je daleč, sicer ne veš, če boš lahko prišel do tja.
"Ko ste sami in nenadoma začutite značilno bolečino oziroma simptome, ki nakazujejo srčni infarkt, torej tudi nenormalni srčni utrip, ne zapravljajte časa in takoj naredite dvoje; globoko vdihnite in zakašljajte, kar se da močno. Počakajte dve sekundi in ponovite cikel: globoko dihanje - kašelj. Kašelj mora biti globok in dolg, iz prsnega koša. Ponavljajte, dokler ne pridete v bolnišnico," navaja Health & Wellness.

Globok vdih dovaja kisik v srce, kašelj pa povzroča, da se srce stiska in vzdržuje cirkulacijo krvi. Stiskanje srca prav tako pomaga pri obnovi normalnega ritma. "Pomembno je, da se zavedate, da je to nujna metoda, zato je pomembno, da čimprej poiščete zdravniško pomoč," opozarjajo v spodnjem videu.

Kardiolog Matija Cevc ob tem opozarja, da se  težave, ki jih ob srčnem infarktu čutijo ženske, velikokrat razlikujejo od moških.  Pogosto se zgodi, da ženske srčnega infarkta ne čutijo kot bolečino za prsnico s širjenjem v levo roko – kar je klasičen opis srčne bolečine – ampak čutijo »le« dušenje, slabost z bruhanjem,  utrujenost, bolečino v roki oz. rami. "Zaradi takih »neznačilnih« znakov to tako njih, kot neredko tudi zdravstveno osebje zavede, da ne pomislijo na akutni koronarni dogodek," dodaja. 

Znaki srčnega napada

  • Bolečina za prsnico, je pekoča, žgoča in stiskajoča. Lahko se širi v vrat in spodnjo čeljust, v levo ramo in vzdolž leve roke, v zgornji del trebuha in nazaj v hrbet.
  • Jakost bolečine se ne spreminja s kašljem, z globino dihanja, s spremembo položaja telesa ali s pritiskom na prsni koš. Traja več kot nekaj minut, lahko izgine in se ponovno vrne. 
  • Bruhanje, teža in bolečina v želodcu.
  • Bolnik se znoji, je omotičen, utrujen, v obraz je bled in težko diha.

dezurni@styria-media.si


 


 

Komentarjev 2
  • Kmodri 20:18 08.december 2022.

    To je v strokovnih krogih že dolgo znano!

  • Ender3 16:43 08.december 2022.

    Temu bi rekli strokovni marketing. Najprej nas dve leti prepričujejo o pomenu kovid cepljenja sedaj pa, posledično hitijo opozarjati na možnost infarktov in možganskih kapi. S tem smo imeli opraviti že v preteklosti le, da se je število teh močno ...prikaži več povečalo. Število preseženih non kovid smrti je pereč problem, ki pa ga še vedno skrbno prikrivajo.

Sorodne novice