Zdravje > Življenjski stil
10886 ogledov

Test detergentov za pomivanje posode: Na testu zmagal najcenejši izdelek

Pri ročnem pomivanju posode porabimo kar štirikrat več vode kot pri pomivanju v stroju.

Potrošniške organizacije so tokrat preverjale učinkovitost detergentov za pomivanje posode, ki jih je moč kupiti v naših trgovinah. Kot so zapisali, držijo navedbe, da "bomo z dražjimi pomili več posode?"

"Ugotovitve presenečajo: zmagovalec testa je najcenejši detergent, od najdražjega pa je slabši le še en izdelek na testu," so zapisali na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS).

 Zmagovalec testa je bil tisti z najnižjo ceno na 100 ml detergenta.

Tokrat so preverjali zgolj moč detergentov. Tako so ocenjevali učinkovitost pomivanja glede na sposobnost detergenta, da ustvari čim bolj obstojno peno, ki ima nalogo odstranjevati umazanijo s posode in jo zadržati v kopeli, da se ponovno ne `prime´ na posodo: "Ko s površine pralne raztopine izgine še zadnji mehurček pene, pomeni, da se je moč detergenta izčrpala," je pojasnila Dušica Breskvar iz ZPS.

sončna očala Test Zdravje Sončna očala: Pri tem delu testa doživeli pravo razočaranje

Detergente so pri ZPS kupili v trgovini kot običajni potrošniki in jih preizkusil v neodvisnih akreditiranih laboratorijih. Skupna ocena je zajela učinkovitost pomivanja (80 odstotkov ocene) in doziranje (20 odstotkov ocene).

detergent za posodo | Avtor: Profimedias Profimedias

Z rezultati niso zadovoljni

Testi so pokazali, da med njimi ni bilo izdelka z oceno zelo dobro, trije izmed 11 izdelkov so na testu prejeli skupno oceno dobro. "Z rezultati, ki so jih dosegli drugi, ne moremo biti zadovoljni. Med detergente, ki so premalo učinkoviti, so se uvrstili tudi vzorci, ki se reklamirajo z okolju prijaznejšim delovanjem," je povzela rezultate Breskvarjeva.

sončenje ZPS Zdravje Kreme za sončenje: Zmagovalca testa med najcenejšimi na trgu

Ste vedeli?

Detergente za ročno pomivanje posode uporabljamo tudi tisti s pomivalnem strojem, saj vsega ne smemo pomivati v njem. Na naši potrošniški organizaciji pojasnjujejo, da zaradi močnih kemikalij in visoke temperature v stroju, ki lahko poškodujejo posodo, moramo ročno pomivati vse lesene kose, kuhinjske nože, kristalno steklo, servis s pozlato in vso posodo, na kateri ni oznake, da je pomivanje v stroju dovoljeno.  

Štirikrat več vode

Sicer pri ročnem pomivanju posode porabimo kar štirikrat več vode kot pri pomivanju v stroju. Če pomivamo pod tekočo vodo, je poraba še bistveno večja. "Naj nas ne zavede detergent, ki ustvarja veliko pene. Za učinkovitost namreč ni pomembna količina, ampak obstojnost pene," še opozarjajo z ZPS.

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.