Zdravje > Življenjski stil
3784 ogledov

To čutijo stranke, ki nosijo tudi trajne posledice

Kozmetičarka Profimedia
"V iskanju mladostnega videza se premnogi ne zavedajo dovolj, da niso vsi pristopi in izdelki primerni za vsakogar. In da vsak pristop, še zlasti bolj učinkovit, predstavlja tudi večja ali manjša tveganja ..."

V soboto bo Visoka šola za storitve gostila Kongres kozmetike in velnesa, kjer bodo velik poudarek namenili tudi zdaj zelo popularnemu microneedlingu, uvodno predavanje pa so namenili plastičnemu in estetskemu kirurgu. O tem, kaj nas čaka in zakaj izbira takšnih tem, smo spregovorili z dekanom prof. dr. Jankom Žmitkom.

Kaj lahko vidimo na prihajajočem 9. Kongresu kozmetike in velnesa?
Letošnji Kongres kozmetike in velnesa je naslednik dosedanjih Festivalov kozmetike in velnesa, saj je dogodek daleč prerasel festivalske okvire tako po vsebini kot po obsegu. Osrednji del, ki smo ga zasnovali na VIST-u, bodo predstavljala strokovna predavanja o različnih aktualnih temah, večinoma v izvedbi strokovnjakinj VIST ter estetskega kirurga Petra Zormana, s katerim sicer redno sodelujemo. V tem delu bo predstavljen tudi novi certifikat ta naravno kozmetiko.

Nič manj pomemben in zanimiv, predvsem pa pester bo vzporedni program v treh manjših predavalnicah ter na razstavnih prostorih okoli 25 razstavljavcev, kjer se bodo odvijali prikazi, predstavitve, delavnice ter storitve s praktično vseh področij – od manikure, ličenja, kozmetične nege, aromaterapije, pedikure, svetlobne terapije, pirsingov in tako dalje, pa ponudnikov sanitetnih in drugih materialov in opreme, ponudnikov zaposlitev, izobraževanj in tako naprej. Predstavljen bo tudi novi poklic NPK Aromaterapevt in še in še.

Uvodno predavanje bo imel plastični in estetski kirurg. Zakaj ste se odločili za takšno uvodno predavanje?
Glavni razlog je dejstvo, da se v iskanju mladostnega videza premnogi ne zavedajo dovolj, da niso vsi pristopi, tudi ne izdelki, za vsakega. In da vsak pristop, še zlasti bolj učinkoviti, predstavlja večja ali manjša tveganja. Zato naj bi jih izvajali resnični strokovnjaki, sicer lahko pride do resnih zapletov, tudi trajnih negativnih posledic.

Prav tako bo diplomirana kozmetičarka spregovorila o microneedlingih. Zakaj so tako popularni?
Microneedlingi oziroma iglični postopki so popularni zaradi učinkovitosti. Vendar pa tudi zanje velja, da večja kot je učinkovitost, večja so možna tveganja za zaplete.

Zakaj je potrebno javnost seznanit s pravilnim pristopom do microneedlinga?
Microneedlingi so polinvazivni postopki in kot taki lahko sprožijo številne procese v koži, ki lahko vodijo tako do pozitivnih kot do negativnih sprememb, celo s trajnimi negativnimi posledicami. Zato je nujno dobro poznati fiziologijo in stanja kože, biti sposoben pravilno oceniti stanje kože ter prepoznavati negativne spremembe na koži, ki povečujejo možnost neželenih posledic.

Šele to omogoča pravilno oceno primernosti za izvajanje postopkov microneedlinga ter izbiro postopkov, pa tudi izdelkov. Torej je potrebnega dosti znanja za varno in kakovostno delo. Žal pa je dosti ponudnikov storitev z microneedlingi, ki niso dovolj usposobljeni, in žal se vedno znova izkaže, da manj ko nekdo zna, bolj je drzen. Posledice pa čutijo njihove stranke, ki nosijo pogosto tudi trajne posledice. Na previdnost pred šarlatanstvom pri izvajanju microneedlingov in v kozmetiki nasploh bo kolegica opozorila s konkretnimi primeri. Ob tem bo razložila vrste microneedlingov, mehanizme delovanja in možne zaplete.

Kako je s polnili?
Tudi polnila so vedno bolj popularna, vsi poznamo primere ponesrečenih aplikacij polnil, a tokrat o tem na kongresu ne bo govora. Morda prihodnje leto.

Kaj se bo dogajalo v VISIT Sončnem kotičku?
Sončni kotiček je del programa Pametno s soncem za zdravo in mladostno kožo, ki ga ob podpori Ministrstva za zdravje izvajamo že 5. leto. Program je namenjen osveščanju o nevarnostih prekomernega izpostavljanja soncu in v ta namen bomo v Sončnem kotičku izvajali meritve karakteristik kože, s katerimi bomo vsakemu posamezniku pokazali konkretne spremembe kože zaradi izpostavljanja soncu. Nekateri prihajajo na Sončni kotiček vsako leto, da opazujejo, ali se jim je stanje kaj poslabšalo.

Kakšne novosti v kozmetiki bodo še spoznali udeleženci?
Udeleženci bodo lahko spoznali številne nove kozmetične izdelke in naprave za nego obraza, telesa, nohtov, nog, ličenje itd., novi poklic Aromaterapevt, novi certifikat za naravno kozmetiko, rezultate najnovejših raziskav, npr. raziskav vpliva prehranskih dopolnil s kolagenom in koencimom Q10 na kožo, pa o primerjavi učinkovitosti laserjev za profesionalno in domačo uporabo, ne nazadnje tudi najnovejše ugotovitve o stranskih učinkih in možnih zapletih pri estetskih posegih na obrazu. Predstavili bomo tudi dosežke na področju urejanja področja pedikure, ki smo se ga lotili ob podpori Ministrstva za zdravje ravno na pobudo na enem od festivalov kozmetike in velnesa pred nekaj leti.

Zakaj organizacija takšnih dogodkov?
Dogodek, ki ga organiziramo letos že devetič, je pravzaprav v Sloveniji edini tovrstni dogodek, ki temelji na stroki, ne promocijah, in se opira na konkretne raziskovalne rezultate, vključno z rezultati naših raziskav. Na področju kozmetike, pa tudi velnesa, so tako pri nas, še bolj pa v tujini, razširjeni sejmi, strokovno-znanstveni dogodki pa so namenjeni ožjim strokovnim skupinam, npr. kozmetologom, dermatologom, podologom ipd. To je do neke mere povezano z razmeroma nizkim – srednješolskim izobrazbenim nivojem kozmetičark v večini držav.

Slovenija je med prvimi državami, ki je z uvedbo visokošolskih študijev kozmetike dobila visokošolsko izobražene diplomirane kozmetičarke in magistrice kozmetike, ki so zmožne ne le slediti poglobljenim razlagam, temveč tudi same raziskovati in razvijati nove izdelke, postopke in aparature ter širiti poglobljena znanja. Ob tem se je izkazala velika potreba po uveljavljanju stroke, zmanjševanju šarlatanstva in zavajanj, ki smo jim pričam v množici reklam. In to je glavno poslanstvo kongresa. Zato je namenjen ne le profesionalnim kozmetičarkam in kozmetikom, temveč vsem, ki jih to področje zanima oziroma so kakor koli v stiku z njim, morda samo kot uporabniki izdelkov in storitev.

Kako naj si izberemo res dobro in strokovno kozmetičarko?
Moj odgovor je enostaven: izbirajte predvsem med čim bolj izobraženimi kozmetičarkami – diplomiranimi kozmetičarkami in magistricami kozmetike, absolutno pa se izogibajte izvajalcem, ki imajo opravljene le kakšne tečaje. Vedeti pa je potrebno, da se je v študiju kozmetike možno usmeriti v različna področja, tako da je strokovna usposobljenost posameznice za konkretno podorčje, nego, pedikuro, ličenje, lahko odvisna tudi od izbrane smeri.

anja.scuka@zurnal24.si