Zdravje > Življenjski stil
3839 ogledov

To se dogaja v telesu po prekrokani noči

Človeško telo ne neha presenečati. Žurnal24 main
Dan po prekrokani noči morate v trgovino, kjer pokupite vse, kar je sladkega. Ker telo potrebuje ogljikove hidrate, se pripravite tudi na višjo raven sladkorja v krvi.

Poletni dopusti so so tu in z njimi čas za sprostitev. Mnogi se boste pogosteje zabavali in spili še kakšen kozarec alkohola preveč, vendar vam bo telo hitro povedalo, da ima dovolj.

Prekomerno pitje alkohola vpliva na centralni živčni sistem in na raven možganskih kemikalij, kar povzroča glavobole, omotičnost, slabost in dehidracijo. Z leti je vse slabše, mit, da maček ni nič takšnega, pa takrat še kako ne drži.

Ker gre za reakcijo telesa na zastrupitev z alkoholom, si telo ne opomore še naslednje jutro. Ko se zbudimo, nam tako slabo, da tudi do večera ne pridemo k sebi, trpimo pa za utripajočimi glavoboli, slabostjo, suhimi usti, občutljivim želodcem in oslabljenim imunskim sistemom.

Kratkotrajni učinki

Možni kratkotrajni učinki alkohola na posameznika so zastrupitev z alkoholom, motnje srčnega ritma, vnetje trebušne slinavke, vnetje želodca, motnje razpoloženja in ravnotežja, motnje v presojanju, koordinaciji, spominu, motnje spanja in spolnosti, nekritičnost, nasilnost, samomorilnost.

Zivljenje 10.03.14,  alkohol, pijaca, moskifoto: shutterstock Zdravje Alkohol povzroči raka na različne načine

alkohol alkoholizem pitje | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Na udaru so možgani, srce...

Seveda so tu še dolgotrajni učinki, ki se lahko kažejo povsod v telesu. Na udaru so možgani, živčevje, prebavila, srce in žilni sistem, koža, spolni organi in izločila. Uživanje alkohola poškoduje DNK, kar povečuje možnost raka. Po oceni raziskovalcev naj bi bilo okoli šest odstotkov vseh smrt zaradi raka posledica uživanja alkohola. Težki pivci imajo namreč večje možnosti za raka v ustih, grlu, glasilkah, jetrih in črevesju. Že manjše uživanja alkohola pa lahko rahlo poveča tveganje za nastanek raka na dojkah pri ženskah.

Dobra novica: Telo okreva zelo hitro

Ob vseh teh neželenih učinkih, obstaja tudi dobra novica oziroma dejstvo o sposobnosti hitrega okrevanja telesa in to kljub težkim učinkom dolgotrajnega pitja. Po navedbah svetovno znanega nutricionista dr. Barrya Searsa ( med drugim je obiskal tudi Slovenijo) in avtorja znane prehrane strategije za dolgo in zdravo življenje Zona, je lahko časovno dogajanje po prenehanju pitja pravi navdih, predvsem tistim, ki popijete preveč. 

Že uro po zadnjem kozarcu se namreč začne najmočnejša faza razstrupljanja v krvi. Jetra delajo s polno paro, trebušna slinavka proizvaja več inzulina, zaradi česar se nam poveča želja po uživanju ogljikovih hidratov. 

Prvih 12 do 24 ur

V tem obdobju se raven sladkorja v krvi normalizira. Če na dan po prekrokani noči morate v trgovino, kjer pokupite vse, kar je sladkega, se pripravite še na višjo raven sladkorja v krvi. V prvih 12-urah ne pozabite na vodo, ker obstaja velika verjetnost dehidracije.

V tem obdobju se začne popolna detoksikacija za Daily Mail pojasnjujejo britanski prehranski strokovnjaki. "Vse zavisi od tega, koliko ste popili," dodaja diatetičarka Dr. Jessica Spendlove.  "V eni uri telo predela samo določeno količino alkohola, kar zadošča približno eni standardni alkoholni pijači. Veliko ljudi se sploh ne zaveda, da telo ob pitju ne more normalno razgrajevati hrane. Ker ne more presnavljati, shrani vse, kar pojeste, na primer rmaščobe," je dodala. .

Dietetičarka Jenny Champion je poudarila, kako pomembno je v tej fazi prehranjevanje s sadjem in zelenjavo. Svetuje, da si pripravite napitek za čiščenje toksinov v telesu. 

72 ur

V tem času se je telo verjetno že znebilo strupov, želja po ogljikovih hidratih je že minila. Kakovost spanja se postopoma izboljšuje, kar je ključnega pomena za splošno dobro počutje.

Teden dni

Spali boste veliko bolje, energije bo vedno več. Zaradi normalne hidracije telesa bo koža videti bolj sveža in mlajša, izginile bodo tudi težave z mozolji in prhljajem. "V tem času že lahko opazite, kako se vam izboljšuje razpoloženje. Vse je bolj jasno, vračata se koncentracija in sposobnost zgodnejšega vstajanja," je pojasnila diatetičarka. Po študiji objavljeni v The International Journal of Cosmetic Science, so največje spremembe na koži ugotovljene približno štiri tedne kasneje.

Leto dni

Že po dvanajstih mesecih "na suhem" lahko v povprečju izgubimo šest kilogramov, je poudarila, tveganje za kronične bolezni in raki se drastično zmanjša. " Z eno standardno pijačo na uro povečujete tveganje za bolezni srca. Veliko bolj ste nagnjeni k slabim prehranskim odločitvam, kar vodi do povečanja telesne mase in dolgoročnih posledic za zdravje,"  je dodala Spendlova. 

pivo Zdravje Je pivo manj škodljivo od ostalega alkohola?

 

 

Komentarjev 1
  • Dav Lob 21:38 05.julij 2018.

    Edino kar pomaga je"banana-e