Zdravje > Življenjski stil
8083 ogledov

To so triki, ki jih pri kozmetiki uporabljajo proizvajalci

Profimedia
Proizvajalci naravne kozmetike izvajajo različne trike, ko nas želimo prepričati, da posežemo po njihovih izdelkih.

"Predpisov, ki bi enotno urejali področje označevanja naravne kozmetike, ni, zato tudi ni jasnih pogojev, ki bi določali, kakšna mora biti sestava kozmetičnih izdelkov, na kakšen način morajo biti izdelani in celo v kakšni embalaži morajo biti, da bi jih lahko proizvajalci označili kot `naravne´ ali `ekološke, " so na začetku zapisa o tem, kako ločiti med naravno in ekološko kozmetiko zapisali pri Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS).

sončenje Test Zdravje Nič novega: Najboljši so izdelki, za katere ni treba seči globoko v denarnico

Certifikati niso najbolj zanesljivi

Tistim, ki se odločate za naravno kozmetiko so sicer v pomoč določeni certifikati,  kar pa ni tako preprosto, saj je na evropskem trgu približno 30 (bolj ali manj zanesljivih) certifikatov. "Nekateri certifikati so zelo razširjeni, a ne najbolj `strogi´. Na primer certifikat lahko določa, da morajo biti uporabljene surovine iz ekološke pridelave (kontrolirane biološke pridelave) ali biološko kontroliranih divjih rastišč, proizvajalci morajo zagotavljati sledljivost, vendar ni določeno, kakšen delež teh surovin mora biti iz kontrolirane pridelave. Hkrati pa imamo tudi certifikate, ki imajo med zahtevamo navedeno, da mora biti 95 % sestavin iz ekološke pridelave s certifikatom, nad certificiranimi proizvajalce pa se izvajajo redne (letne) kontrole ipd.," je pojasnila Urša Šmid Božičevič iz Zveze potrošnikov Slovenije.

Kaj je prepovedano?

Predstavica ZPS dodaja, da je vsem tem certifikatom skupno, da je uporaba sestavin kot so sintetični konzervansi, mineralna olja in silikoni, polietilen glikoli (PEG), sintetična barvila in dišave ter gensko spremenjeni organizmi prepovedana.

Moški Zdravje Je moška kozmetika le marketinški trik?

Seveda ob tem proizvajalci izvajajo različne trike, saj jih želijo prepričati, da posežejo po njihovih izdelkih. Ker na področju naravne in ekološke kozmetike ni jasnih pravil, je prostora za različne »kreativne« rešitve veliko, so zapisali pri ZPS in navedli nekaj takšnih primerov:

  • Bio´ v imenu izdelka: Navedba `bio´ ni prepovedana, čeprav izdelek nima katerega izmed certifikatov, ki označujejo ekološko kozmetiko.
  • Z zeleno barvo embalaže, slikami cvetov in listov blagodejnih rastlin ali sadja ter z izrazi `herbal´ ali `natur´ v imenu proizvajalci namigujejo, da so v izdelku sestavine naravnega izvora. 
  • Veliki napisi `brez´: Če je izdelek na primer `brez silikonskih olj´ ali `brez parabenov´, še ne pomeni, da je naraven.
  • Naravna voda´: Več vode, bolj naravno? Po standardu ISO lahko proizvajalci dodano vodo, ki jo vsebuje večina kozmetičnih izdelkov (najdete jo na seznamu INCI kot Aqua in je največkrat kar na prvem mestu), označijo kot naravno sestavino. Tako smo na izdelku, ki je vseboval 63 % vode, prebrali trditev posebej domiselnega proizvajalca, da je "97 odstotkov sestavin naravnega izvora".

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.