Zdravje > Življenjski stil
38 ogledov

Tokrat obdarujte brez stresa

Nakupovanje pred božičem Anže Petkovšek
Psihloginja opozarja, da je lahko decembrsko nakupovanje nevarno za naše zdravje. Izognite se mu z enostavnimi idejami.

Decembrsko nakupovanje daril je za številne zelo stresno. “Včasih je razlog v tem, da nimamo dovolj časa in mrzlično iščemo primerna darila, vse pogosteje je krivo tudi pomanjkanje denarja za obdarovanje najdražjih,” opozarjajo v Evropskem združenju za napade panike Eurodap. 

Številni si želimo najti izvirna darila za zmerno ceno, zato se podajamo v nabito polne trgovine in mrzlično nakupujemo. Po nakupih smo utrujeni, izžeti, pogosto z nakupi nismo zadovoljni. Pretirano zapravljenje se lahko pokaže tudi na našem bančnem računu, kar je eden od pogostejših razlogov za stres in nejevoljo.

Nasveti psihologinje

“Izognite se nepotrebnemu stresu in dobro razmislite o darilih. Poiščite nekaj, kar ima močno čustveno vrednost. Kar nekomu res veliko pomeni,” svetuje psihologinja z  Eurodapa Paola Vinciguerra. Meni, da bo mnogim majhna pozornost pomenila veliko več kot nekakšno materialno darilo kupljeno brez ljubezni. Dober primer čustvenega darila je po mnenju psihologinje kakšna lepa, čustvena fotografija, dana v okvir za slike. Ta je lahko narejen doma, lahko je le star okvir, ki ga obogatite z okraski, ga pobarvate in tako olepšate.

“Za otroke je največje darilo vaš čas. Da si vzamete čas za stvari, ki jih sicer redko počnete,” pravi psihologinja. Z njimi se igrajte, rišite, skupaj okrasite hišo, pecite, odidite na sprehod, obiščite prijatelje, pojdite kam na izlet, lahko odrinete le na kmetijo in otrokom pokažete kokoši, krave in konje. Tudi tisti neverni lahko odidete v cerkev in otrokom pokažete kakšne lepe jaslice. “V času praznikov ne smemo brezglavo tekati naokoli samo zato, da bi zapolnili praznino v naši glavi,” pravi Paola Vinciguerra. “To je čas, ko lahko ponovno doživite stare običaje, kot je skupno pričakovanje polnoči in izrekanje želja,” dodaja.

Komentarjev 1
  • erikkk 10:40 13.december 2014.

    najbolj zdravo je če se nič ne kupuje ... najboljše darilo pa je lepa beseda in kaka večerja v dovoje...Z darili lahko prikličemo nezadovoljstvo na drugi strani ker ga ni darila za srečo ...