Zdravje > Življenjski stil
29 ogledov

Tveganje za smrt za 63-odstotkov manjše

savna Shutterstock
Strokovnjaki ugotavljajo zdravilne učinke savne. Zdaj si želijo opraviti raziskavo, kako savna dejansko vpliva na zmanjšanje tveganja za smrt.

Uporaba savne ima številne pozitivne učinke na naše telo. Zmanjša celo tveganje za smrt, predvsem zaradi bolezni srca in ožilja, pravijo ugotovitve raziskave narejene na moških, ki jo je vodil Finec Jari Laukkanen.

Strokovnjaki so v raziskavo zajeli 2.315 moških starih od 42 do 60 let in preučevali tveganje za smrt zaradi srčno-žilnih in drugih bolezni. Ugotovili so, da je bila pogostost uporabe savne ključna pri tveganju za smrt iz zdravstvenih razlogov.

Kako pogosto naj se jo uporablja

Tisti moški, ki so savno uporabljali dvakrat na teden, so tveganje za takšno smrt zmanjšali za 22 odstotkov. Uporaba savne od štirikrat do sedemkrat tedensko pa zmanjša tveganje za 63 odstotkov. Savna vpliva na splošno zdravje moških, zato zmanjša tveganje za smrt tudi zaradi drugih zdravstvenih razlogov. Tisti, ki redno uporabljajo savno tako tudi za 40 odstotkov zmanjšajo tveganje za smrt zaradi različnih zdravstvenih razlogov. Zdaj si strokovnjaki želijo opraviti raziskavo, kako savna dejansko vpliva na telo, da tako močno vpliva na zdravje in tveganje za smrt.

 

 

Komentarjev 1
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 22:04 28.februar 2015.

    "Uporaba savne od štirikrat do sedemkrat tedensko pa zmanjša tveganje za 63 odstotkov. "To je pa kr huda...da tok pogost se savnaš...