Zdravje > Življenjski stil
2562 ogledov

Tvegano obnašanje slovenskih mladostnikov

najstniki Anže Petkovšek
Raziskave v Sloveniji kažejo, da je uporaba tobaka, alkohola in konoplje med mladostniki javnozdravstveni in širši družbeni problem in da se po mnogih kazalnikih uvrščamo nad mednarodno povprečje.

"Uporaba ter souporaba psihoaktivnih snovi v mladostništvu sta povezani s številnimi kratkoročnimi in dolgoročnimi neugodnimi zdravstvenimi, socialno-ekonomskimi, psihosocialnimi, kognitivnimi in izobraževalnimi izidi, z višjo verjetnostjo drugih tveganih vedenj, škodljivo rabo psihoaktivnih snovi in zasvojenostjo," opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Njihovi rezultati kažejo, da kar 15 odstotkov 15-letnikov v Sloveniji pogosto oziroma bolj tvegano uporablja in souporablja tobak, alkohol in konopljo, pri teh mladostnikih ugotavljajo tudi druga zdravju škodljiva vedenja. Vsak deseti 15-letnik pogosto uporablja vsaj dve od treh omenjenih psihoaktivnih snovi, vsak dvajseti pa vse tri.

Pri 15-letnikih, ki bolj tvegano uporabljajo tobak, alkohol in konopljo, obstaja večja verjetnost tudi za druga zdravju škodljiva vedenja, na primer zgodnji spolni odnos, vsakodnevno pitje energijskih pijač in neredno zajtrkovanje. NIJZ

NIJZ - droge, alkohol, tobak | Avtor: NIJZ NIJZ

Vedenja, ki se razvijejo v mladostništvu

Ob mesecu preprečevanja zasvojenosti na NIJZ opozarjajo na pomen sodelovanja pri preprečevanju uporabe drog med mladostniki. V publikaciji “Od prvega poskusa do pogoste uporabe tobaka, alkohola in konoplje med mladostniki v Sloveniji« torej ugotavljajo, da je uporaba omenjenih psihoaktivnih snovi med mladostniki precej razširjena.

Pravijo, da je preventiva na področju uporabe drog je kompleksna problematika, ki zahteva multidisciplinaren pristop in medsektorsko sodelovanje. Novembra, v mesecu preprečevanja zasvojenosti, na NIJZ zato vsako leto organiziramo konferenco z geslom Skupaj zmoremo več.

Vsebina letošnje konference je namenjena prav njim, saj se v mladostništvu lahko razvijejo vedenja, ki bodo vplivala na posameznikovo zdravje, zadovoljstvo in uspešnost v odrasli dobi. Med njimi je tudi uporaba psihoaktivnih snovi, ki se praviloma začne prav v obdobju mladostništva.

Glede na razsežnost problema sta ključna takojšnje načrtovanje in izvedba ustreznih ukrepov. Krepiti je treba zdrav življenjski slog mladostnikov ter izvajati učinkovite programe preprečevanja uporabe in nadaljevanja uporabe tobaka, alkohola, konoplje in drugih psihoaktivnih snovi. NIJZ

 

Komentarjev 2
  • romy 10:35 07.november 2018.

    Rudman,sva bila mlada in vemo kako je to...ne bomo odkrili tople vode. Mi smo raje veselo seksali,namesto da bi se zastrupljali,mater je bilo lepo,pa lep dan

  • Rudman 08:53 07.november 2018.

    Dokler se boste z mladostniki oz. ze z otroki samo pogovarjali, nebo zaleglo nic. Nekoliko trde roke pa je vseeno treba. In ce boste ze komentirali pod mojim komentarjem, prosim ce razlikujete vzgojne tepezke od pretepanja otrok