Zdravje > Življenjski stil
2725 ogledov

V Mariboru: Nekdanjim bolnikom bodo nadeli pametne ure

ukc maribor Nino Verdnik
Z umetno inteligenco v podporo bolnikom po zdravljenju raka.

V Evropi vsako leto za rakom na novo oboli več kot 3 milijone ljudi. Zdravljenje raka je bilo dolgo časa edini oz. glavni poudarek v raziskavah. Sedaj pa je napočil čas, da se pozornost in prizadevanja usmeri tudi k ‘dolgotrajnim bolnikom’; namreč tistim, ki preživijo to bolezen in potrebujejo dolgoročno medicinsko in ne-medicinsko nego, so sporočili iz Maribora. Tamkajšnji  univerzitetni klinični center in univerza sta namreč predstavila inovativno rešitev v podporo bolnikom po zdravljenju raka.

Celostna rehabilitacija bolnikov z rakom

Po besedah prodekana mariborska fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI), Boštjana Vlaoviča  bodo na podlagi obdelave velikega števila podatkov in uporabe umetne inteligence oblikovali inovativen koncept spremljanja in podpore bolnikom po zdravljenju za rakom s pomočjo pametnih rešitev. "Namen inovacije je doseči izboljšanje kakovosti življenja po zdravljenju za bolnike in izgraditi platformo za podporo zdravnikom pri diagnosticiranju in sprejemanju odločitev v vsakodnevni
praksi, ki bo doprinesla k optimizaciji odločanja in izidov zdravljenja."

 

onkološki inštitut V Sloveniji Zdravje Nova diagnoza na vsakih 35 minut, tako je v vaši občini

V pilotnem projektu bo sodelovalo 40 bolnikov

V UKC Maribor in še treh evropskih bolnišnicah bodo izvedli pilotni projekt, v katerega bodo na mariborski strani vključili 40 bolnikov, ozdravljenih za rakom dojke in debelega črevesa. Te bodo spremljali s pomočjo pametne ure, prek katere bodo bolniki med drugim lahko komunicirali s psihologi. Tako se ne bodo beležili le klasični merjeni podatki o zdravstvenem stanju bolnika, ampak tudi njihovo izražanje v besedi in sliki, vključno z obrazno mimiko, tonom glasu in vsem drugim, kar lahko da pomembne informacije o počutju obravnavane osebe.

"V UKC Maribor in še treh evropskih bolnišnicah bo izveden pilotni projekt spremljanja bolnikov, ozdravljenih za rakom dojke in debelega črevesa, ki bo validiral učinkovitost oblikovanega inovativnega modela in njegov vpliv na kakovost življenja bolnikov po zdravljenju."

Na podlagi zbranih podatkov bodo izdelali nove modele analiz zdravstvenih podatkov, ki bodo lahko služili za nadaljnjo obravnavo bolnikov po zdravljenju raka. V sklopu projekta bodo partnerji razvili še platformo masovnih podatkov, ki bo združila obe komponenti in ju povezovala z digitalnimi zapisi o bolnikih, ki se uporabljajo v bolnišnicah.

Projekt PERSIST je stoodstotno financiran s strani Evropske unije v okviru programa Horizon 2020 v višini več kot 5 mio EUR in bo izveden v sodelovanju partnerjev, ki sestavljajo konzorcij s 13 člani iz 10 držav: Slovenija, Španija, Italija, Avstrija, Bolgarija, Latvija, Švica, Portugalska, Belgija in Turčija.

dezurni@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 4
  • rocono 08:23 05.februar 2020.

    www.Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • brekimil 04:53 05.februar 2020.

    www.Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • nimbcirria 02:07 05.februar 2020.

    www.Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

Sorodne novice