Zdravje > Življenjski stil
2823 ogledov

Vas zanima, ali šesti čut resnično obstaja?

Poljub na čelo
Skrivnost leži v človeških možganih ...

Ekipa strokovnjakov s Francoskega inštituta za zdravje in medicinske raziskave se je osredotočila na šesti čut, ki nas opozarja na nevarnost. Ekipa pod vodstvom Marwe El Zein je v prispevku objavljenem v eLife dokazala, da šesti čut obstaja.

Skrivnost se skriva v naših možganih. Gre za nekakšne vrste vzmet, ki se nemudoma sprosti, ko se soočamo z grožnjo. Odkrili so delček možganov, ki lahko reagira avtomatsko in zelo hitro. Da se aktivira je namreč dovolj le 200 milisekund.   

Raziskovalce pa je najbolj presenetilo to, da pri prestrašenih ljudeh, ki se v tistem trenutku morda počutijo ogrožene, signal za alarm vpliva na del možganov, ki je odgovoren za akcijo. Pri ljudeh z umirjenim značajem, pa vpliva na del možganov, ki so namenjeni prepoznavanju obrazov. Tako hitro zaznajo obraz, ki bi lahko predstavljal grožno – grd in jezen pogled, ki je naravnan točno na nas.  “Zato boste med množico obrazov takoj opazili tistega, ki gleda jezno prosti vam,” pojasnjuje avtorica El Zein.

Strokovnjaki to povezujejo z našo evolucijo. Včasih smo živeli med plenilci in nas je takšen šesti čut lahko rešil. Ko smo slutili nevarnost in bili prestrašeni, nas je šesti čut ob nevarnosti nemudoma pozval k aktivnosti. Če pa smo bili umirjeni in nevarnosti nismo slutili, smo jo lahko na takšen način hitro prepoznali in postali pozorni.

Šesti čut med dvema osebama 

Že leta 2010 pa je znanstvenica dr. Trisha Stratford iz Sydeya dokazala, da obstaja šesti čut tudi med dvema osebama. Kar pet let je opazovala možganske aktivnosti in ugotovila, da sta dva človeka lahko res mentalno povezana. Povezana sta lahko, brez da bi se dotikala in le prek živčnega sistema, ki deluje usklajeno. Do izraza pride prevsem tedaj, ko se dva močno ljubita.

Pri usklajenem in dobrem pogovoru med dvema osebama prične delovati del možganov, ki ga imenujemo temenski ali parietalni reženj. “V tem trenutku znamo brati misli in namere drugega človeka na globji ravni. In temu pravim šesti čut,” Je tedaj pojasnila. Do usklajenosti lahko po njeni oceni pridemo le, če znamo med pogovorom res dobro poslušati.

Čakalnica Zdravje To morate storiti, da zmanjšate ogroženost z rakom