Zdravje > Življenjski stil
9134 ogledov

Velika primerjalna raziskava: To nam o pitju kave sporočajo britanski strokovnjaki

kava Profimedias
V obširni raziskavi primerjali 17 predhodnih kliničnih študij.

Britanski znanstveniki sporočajo, da pitje kave ni le sproščujoč in prijeten rutual, temveč tudi zdravilen. Ker je kava ena izmed najbolj priljubljenih pijač na svetu, se je skupina raziskovalcev z Univerze Southampton, zaradi boljšega razumevanja njenega vpliva na organizem, lotila obširne raziskave, v kateri so primerjali 17 predhodnih kliničnih študij.

Najbolje je popiti tri ali štiri skodelice kave na dan, vendar to ne velja za nosečnice, ugotavlja najnovejša študija, objavljena v strokovnem časopisu BMJ (British Medical Journal).

Rak, bolezni srca, diabetes

Največje zmanjšanje relativnega tveganja za prezgodnjo smrt zaradi bolezni srca, so raziskovalci opazili pri ljudeh, ki popijejo tri skodelice kave na dan. Pri tistih, ki je popijejo več, so bili ti koristni učinki manj izraziti, navajajo.

Prava kava utegne organizmu pomagati še v boju proti raku. Izsledki raziskave namreč pričajo o manjšem tveganju za pojav nekaterih vrst raka v primerjavi s tistimi, ki kave ne uživajo. Kava je najbolj v pomoč organizmu v primeru raka na jetrih, povezana pa je tudi z manjšim tveganjem za raka na prostati, dojke in kožnim rakom. 

Pri posameznikih, ki redno uživajo kavo, je manj sladkornih bolezni, v primerjavi s tistimi, ki jo pijejo v majhnih količinah oziroma je sploh ne pijejo. Pomembno pa je, da prava kava pospešuje presnovo v mirovanju, kar lahko dodatno okrepi njeno vlogo v preprečevanju diabetesa oziroma zniževanju krvnega sladkorja. Kava pomaga tudi pri žolčnih kamnih. 

Raziskovalci opozarjajo, da njihova raziskava v glavnem vključuje podatke opazovanj, zato o vzrokih in učinkih kave na organizem težko poročajo. Dodajajo, da bi lahko kava vplivala na učinke antioksidantov, ki poškodujejo celice v telesu.

Za nosečnice je priporočljivo, da ne zaužijejo več kot 200 mg kofeina na dan (dve skodelici instant kave) - preveč kave namreč lahko poveča tveganje za splav.

Ostali odrasli naj bi zaužili do 400 mg kofeina na dan, kar je  tri do štiri skodelice kave, vendar tiste čiste, brez dodatkov.

Kava Uspešna metoda Zdravje Tako boste v telo vnesli manj kalorij

V vsaki čajni žlički je za 16 kalorij sladkorjev. Veliko jih obožuje zelo sladko kavo, predvsem ženske, kar je še posebej zaskrbljujoče. Nasploh ljudje, ki dodajo kavi mleko/smetano ali sladkor, ne zaužijejo samo ogromno praznih kalorij, ampak bodo po vsej verjetnosti tudi kasneje zaužili bolj nezdravo hrano kot ljudje, ki pijejo črno kavo.

Kava Morda je kriva kava Zdravje Imate težave pri izgubi kilogramov? Morda je kriva kava
Komentarjev 3
  • 4d5eccf93739c6305aaf8969a682cc57e1fd7395 12:56 25.november 2017.

    @matermila https://www.google.si/search?q=british+medical+journal+impact+factor Gre za peer reviewed journal.

  • Dav Lob 06:54 25.november 2017.

    Kava je na splošno legalna droga# ljudje ki so navajeni na njo" sploh nimajo volje do dela ,če je prej ne spijejo.Najbolj zdrave pa so seveda tiste iz avtomata.ha.ha.Kava seveda na splošno ni zdrava,Zdrava samo za tiste ki jim polnite zepe.

  • matermila 18:28 24.november 2017.

    (British Medical Journal) A je to tisti cajtng,ki je na polno navijal za zdravila proti holesterolu?(ki so, mimogrede,strupena na daljši rok)