Zdravje > Življenjski stil
1412 ogledov

Z boleznijo, ki je v porastu tudi pri nas, se lahko okužite tudi s poljubljanjem

Gonoreja
Gonoreja v porastu tudi pri nas, znanstveniki sporočajo, da je poljubljanje pogost in zanemarjen dejavnik tveganja.

Gonoreja je bolezen, ki lahko okuži genitalije, danko in grlo, če je neozdravljena, lahko povzroči hude zaplete.

Če strokovnjaki s področja javnega zdravja danes za preperečevanje tveganja okužbe v glavnem priporočajo uporabo kondomov, nove ugotovitve skupine avstralskih raziskovalcev Univerze v Melbournu kažejo, da ta nasvet vendarle ni dovolj. 

Vsi, ki so bili vključeni, so bili bodisi geji ali biseksualci, kot je za The Independent  pojasnil vodja centra za zdravljenje spolnih bolezni Eric Chow, ki je tudi glavni avtor študije, se za to odločili namerno, saj je gonoreja v Avstraliji med njimi bolj razširjena kot med heteroseksualci.

Poljubljanje je zanemarjen dejavnik tveganja za orofaringealno gonorejo

"Več kot je posameznik poljubil ljudi, večje je tveganje za ukužbo z gonokoki v grlu, ne glede na to, ali je bil pri tem prisoten še spolni odnos.Ti podatki so izziv za že sprejete tradicionalne poti prenosa gonoreje, ki veljajo  zadnjih 100 let, in za katero velja, da je partnerjev penis vir okužbe grla," je za Washington Post povedal Chow.

Udeleženci so morali izpolniti anketo, v kateri so opisali svoje spolne prakse z moškimi partnerji v zadnjih treh mesecih, navesti so morali ali so imeli partnerje, s katerimi so se poljubili, vendar niso imeli spolnega odnosa, ali so imeli spolne odnose, vendar se niso poljubili in / ali poljubil in imel spolne odnose. V raziskavi je sodelovalo tri tisoč moških. Po mnenju avstralskih znanstvenikov lahko izmenjava sline med ljudmi potencialno prenaša gonorejo, kot še navajajo, tudi slina kot "lubrikant za analni seks lahko razširi anorektalno gonorejo." 

Gonoreja v porastu tudi pri nas

Strokovnjaki so še posebej zaskrbljeni zaradi novega seva gonoreje, ki je odporen na antibiotike. Vzrok za to, je porast oralnega seksa, manjša uporaba kondomov in povečana urbanizacija in potovanja po svetu. Več pojavov te nalezljive bolezni beležimo tudi v Sloveniji,

 V letu 2017 je bilo prijavljenih 113 primerov gonoreje (5,5/100 000 prebivalcev), 19 odstotkov več kot v letu 2016. Med 113 prijavljenimi primeri je bilo 98 primerov med moškimi in 15 med ženskami. Razmerje med spoloma je bilo 7:1. Gonoreje je nesorazmerno veliko pri moških, ki imajo spolne odnose z moškimi. V letu 2017 je bilo med 98 prijavljenimi primeri 42 primerov pri moških, pri katerih je bolnik navedel vsaj enega moškega spolnega partnerja v zadnjih treh mesecih pred diagnozo.

Sicer je na novo obliko novo gonoreje, ki jo je zaradi večje odpornosti proti antibiotikom vse težje in včasih nemogoče ozdraviti, je nedavno opozorila tudi Svetovna zdravstvena organizacija ( WHO). "Bakterija gonoreje je še posebej pametna. Vsakič, ko uporabimo novo vrsto antibiotikov za zdravljenje okužbe, se prilagodi," je dejala Teodora Wi, WHO.

Kaj je gonoreja?

"Gonoreja je spolno prenosljiva okužba z bakterijo Neisseria gonorrhoea. Zdravimo jo z ustreznim antibiotikom, nezdravljena pa lahko povzroči hude zaplete. Gonoreja prizadene moške in ženske. Nesorazmerno veliko gonoreje  pa je med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi," pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). 

Okužbo lahko preprečite z varnim spolnim vedenjem, tveganje pa zmanjšamo s pravilno uporabo kondomov pri vsakem spolnem odnosu.  Pri desetih odstotkih moških gonoreja ne povzroča bolezenskih težav ali znakov, pri ostalih pa po kratki inkubacijski dobi tri do sedem dni pride do pekočega občutka med mokrenjem in pojavi se bel, rumen ali zelen izcedek iz sečnice.

Težja oblika pri ženskah

Polovica žensk z gonorejo nima bolezenskih težav ali znakov. Če pa so bolezenski znaki prisotni, so pogosto mili in jih lahko zamenjamo za okužbo sečil ali nožnice. Tudi če  ženske nimajo težav z gonorejo lahko zbolijo s hudimi zapleti. Okužene ženske imajo  lahko boleče ali pekoče uriniranje, gnojen nožnični izcedek, izven redno krvavitev iz nožnice. Okužba danke lahko poteka brez simptomov, lahko pa se pojavi izcedek, srbenje okoli zadnjika, bolečina in krvavitev, tako pri moškem kot pri ženski.  Okužba v ustni votlini običajno ne povzroča težav.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.