Zdravje > Življenjski stil
4446 ogledov

Za boljše počutje opravite ta preprost, 3- sekundni test

youtube
Jo prepoznate?

Začenja jo se vroči dnevi in s tem tudi večja verjetnost dehidracije. In kako jo prepoznati?  Opravite preprost test, in sicer tako, da narahlo uščipnete kožo med palcem in kazalcem na roki. Če se bo koža takoj vrnila v prvotni položaj, je to dober znak, če pa bo trajalo nekoliko dlje, približno sekundo, pa bi bil to lahko znak dehidracije.  

Sicer so suha usta in občutek žeje znaka, da ste čakali predolgo. To pa nista edina znaka, ki vas opozarjata, da ste zanemarili potrebe svojega telesa.

voda, pitje Magazin Kako preprečiti dehidracijo?

Če vam srce pospešeno bije, pa v danem trenutku ne telovadite, srce na ta način skuša nadomestiti padec v volumnu krvi, ki je posledica dehidracije.

dehidracija Zdravje Zmanjša se volumen krvi

Ste hitro vstali in se vam je zvrtelo? Tudi to je lahko znak dehidracije.

Močan vonj urina je tudi resen znak, da ste premalo popili. Ko je telo močno dehidrirano, se zmanjša tudi proizvodnja urina, kar lahko vodi do vnetja mehurja. Temu se izognete le tako, da na dan spijete dovolj tekočine.

Da bi preprečili dehidracijo, je treba telesu zagotoviti zadostno količino vode. V običajnih okoliščinah zadostuje 0,03 litra vode na kilogram telesne teže, to pomeni nekaj manj kot dva litra vode za 60-kilogramskega človeka. A ob vročini, ko se več potimo, in ob povečani športni aktivnosti, je tudi treba piti več.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.