Zdravje > Življenjski stil
2075 ogledov

Bitka za prevlado nad termostatom

To je pokazala britanska raziskava...

Začenja se ogrevalna sezona in z njo bitka parov za prevlado nad termostati. Nedavna raziskava, ki jo v teh dneh povzemajo britanski mediji namreč razkriva, da se kar tretjina parov prepira zaradi temperature v stanovanju. Bolj zmrzljivi ženski del gospodinjstva namreč zahteva višjo temperaturo in kot ugotavlja raziskava britanskega podjetja za izdelavo termostatov Corgi Homeplan, kar štirideset odstotkov žena oziroma partneric za hrbtom moža, na skrivaj torej, dviguje temperaturo na termostatu. 

Za tovrstno dogajanje obstaja tudi znanstvena razlaga. Raziskava nizozemskih znanstvenikov iz leta 2015 je namreč pokazala, da sta temperaturi, ki sta prijetni za moške in ženske, različni. Medtem ko ženskam najbolj odgovarja povprečna temperatura 25 stopinj Celzija, za moške idealna znaša 22 stopinj Celzija.

parček, ljubezen, prepir, razmerje | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Čeprav imajo tako moški kot ženske približno enako telesno temperaturo, je občutek za toploto in mraz bolj odvisen od temperature kože, ki je pri ženskah nižja. Povprečna temperatura mrazu izpostavljenih ženskih rok naj bi bila tri stopnje nižja od temperature moških rok, ki so ravno tako na mrazu. Razlog je ženski hormon estrogen, zaradi katerega je kri gostejša kar pomeni težjo in počasnejšo pot do kapilar v okončinah.

Skupina znanstvenikov je že dokazala, da je ženskam hladneje med ovulacijo, vzrok pa je višji nivo estrogena v telesu kot običajno.

Pri občutku toplote igra pomembno vlogo še metabolizem. Moški imajo običajno boljšo presnovo kot ženske, saj imajo ženske višji nivo maščobnega tkiva. Večja mišična masa pri moškem pomeni boljši bazalni metabolizem, kar pomeni, da moški hitreje pokuri kalorije, ki jih telo potrebuje za vzdrževanje telesno pomembnih funkcij kot so dihanje, cirkulacija krvi. Njihov krvni obtok je zaradi tega hitrejši, zaradi česar so okončine prej tople in posledično manj hladne, kot pri ženskah. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice