Zdravje > Življenjski stil
17 ogledov

Zato imejte veliko dobrih prijateljev

Tek po plaži Profimedias
Hipoteza, da je število prijateljev povezano tudi z našim pragom bolečine, je živa že dolgo. Eksperimentalna potrditev je prišla šele zdaj.

Prijatelji so eno najboljši zdravil. Imeti veliko dobrih prijateljev je koristno za naše fizično in psihično zdravje, pomagajo nam prebroditi bolečino, delujejo antidepresivno.

Prijateljstvo sprošča endorfine, ki uravnavajo naše razpoloženje in delujejo kot naravno sredstvo proti bolečinam. Nekateriji jih poimenujejo kar naravna droga, poleg protibolečinskega delovanja delujejo tudi protivnetno.

Hipoteza, da je število prijateljev povezano tudi z našim pragom bolečine, je živa že dolgo. Eksperimentalna potrditev pa je prišla šele zdaj s strani skupine strokovnjakov, ki jo je vodila Katerina Johnson z Univerze Oxford, piše italijanska tiskovna agencija Ansa.

Ključ do dolgega življenja 

“Tudi druge raziskave kažejo na to, da število in kvaliteta družbenih odnosov vplivata na naše telesno ter duševno zdravje in vplivata na pričakovano življenjsko dobo. Zato se nam je zdelo zanimivo vprašanje, zakaj imajo nekatere osebe več prijateljev in kateri nevrobiološki mehanizmi pri tem sodelujejo,” je povedala Johnsonova.

Strokovnjaki so izvedli eksperiment, v katerem so prosili prostovoljce, da izpolnijo vprašalnik o socialnih odnosih, o številu prijateljev in o tem, kolikorat na mesec se z njimi srečujejo. Takoj za tem so izvedli nekakšen test bolečine, kjer so morali prostovoljci čepeti ob steni v sedečem položaju. Dokazali so, da so lahko v položaju zdržali več časa tisti, ki so imeli več dobrih prijateljev.

Johnsonova je pojasnila, da so rezultati zanimivi tudi zato, ker je nedavna raziskava dokazala, da je sproščanje endrofina pri depresiji lahko moteno. To pa lahko pojasni, zakaj so depresivni ljudje pogosteje manj družabni. Dokazali so tudi, da imajo tisti, ki se veliko ukvarjajo s športom, manj prijateljev. Eden od razlogov je po mnenju Johnsonove ta, da ne potrebujejo toliko prijateljev za večje sproščanje endorfina, saj se ta pospešeno sprošča tudi ob fizični aktivnosti.  

telovadba rekreacija fitnes | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.