Zdravje > Življenjski stil
5882 ogledov

Zato jejte jogurt petkrat na teden

Jogurti Profimedias
Ali lahko uporabim jogurt na opeklinah?

Zdi se, da je jogurt dragocen zaveznik žensk v boju proti visokemu krvnemu tlaku, piše Italijanska tiskovna agencija Ansa. Raziskava Justina Buendia s šole za medicino na bostonski univerzi kaže, da pet jogurtov na teden zmanjša tveganje za visok krvni tlak za petino. 

Za raziskavo so uporabili podatke s treh velikih študij. V dve študiji je bilo zajetih 240 tisoč žensk starih med 22 in 55 let, v eni študiji je bilo zajetih 55 tisoč moških starih med 40 in 75 let. Udeležence raziskav so spremljali od 18 do 30 let, med njimi jih je imelo okoli 74 tisoč težave z visokim pritiskom.

jogurti na policah Slovenska raziskava Zdravje Ne boste verjeli koliko sladkorja vsebuje en sam jogurt

Tudi oreščki in zelenjava

Iz vseh teh podatkov so strokovnjaki zaključili, da so imele ženske, ki so pojedle najmanj pet jogurtov na teden, za petino manj možnosti za težave s povišanim krvnim tlakom v primerjavi z ženskami, ki so pojedle le jogurt na mesec.

Ta odstotek se je še povečal, če so ženske jedle tudi drugo zdravo hrano, denimo oreščke, kosmiče, sadje in zelenjavo. Pri moških niso opazili razlik, saj so sodelujoči pri raziskavi pojedli bistveno manj jogurta kot ženske, poroča Medical Daily.

Jogurt tudi sicer zaveznik žensk

Uživanje jogurta je sicer priporočljivo tudi za ženske, ki imajo pogosto težave z glivičnim vnetjem nožnice. Poleg uživanja lahko kot preventivo uporabljajo tampon namočen v jogurt, ki ga pustijo v nožnici eno uro. 

Jogurt na opekline?

Če pride do opeklin, ki nastanejo, ko nas opeče sonce, kožo takoj hladimo, a raje ne z jogurtom ali kislim mlekom. Za hlajenje lahko uporabite kar navaden led, ki pa naj ne povzroča dodatnih bolečin. Pri hlajenju z navadnim jogurtom ali kislim mlekom, lahko pride do dodatne okužbe, posebno, če se pojavijo mehurji.

mlecni izdelki, jogurt, jogurti, Resnica o jogurtih Zdravje Imajo probiotični jogurti res žive probiotične kulture?

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 2