Zdravje > Življenjski stil
1174 ogledov

Znanstveniki: Tako nevarno je vajpanje

vajpanje Profimedia elektronska cigareta - vajpanje
Analizirali javno dostopne podatke o navadah uporabe elektronskih cigaret in tobačnih izdelkov ter pojavu pljučnih bolezni pri več kot 32.000 Američanih med letoma 2013 in 2016.

Elektronske cigarete opazno povečajo možnost razvoja kroničnih pljučnih obolenj kot so astma, bronhitis in kronična obstruktivna pljučna bolezen, je razvidno iz študije, ki je bila v ponedeljek objavljena v znanstveni reviji American Journal of Preventive Medicine. Ugotovili so tudi, da je kljub temu kajenje še vedno bolj škodljivo kot vejpanje.

Rezultati raziskave niso povezani z nedavnim izbruhom pljučnih bolezni, ki so zahtevale več kot 50 življenj in jih povezujejo s snovjo v pripravkih za elektronske cigarete, ki vsebujejo THC, psihoaktivno sestavino marihuane, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

barron trump Smrtni primeri Zdravje Trump bi prepovedal vajpanje, z Melanio zaskrbljena zaradi izbruha bolezni

Znanstveniki Univerze Kalifornija v San Franciscu so analizirali javno dostopne podatke o navadah uporabe elektronskih cigaret in tobačnih izdelkov ter pojavu pljučnih bolezni pri več kot 32.000 Američanih med letoma 2013 in 2016.

Glede na ugotovitve je pri sedanjih in nekdanjih uporabnikih elektronskih cigaret za 1,3-krat bolj verjetno, da razvijejo kronično pljučno bolezen, pri navadnih kadilcih je ta faktor 2,6. Pri osebah, ki obenem kadijo in vejpajo, je tveganje več kot trikrat večje.

Nevarne same po sebi

Raziskava je tako potrdila, da so elektronske cigarete nevarne same po sebi, učinki pa so neodvisni od kajenja navadnega tobaka, je pojasnil eden od glavnih avtorjev Stanton Glantz.

Novost študije je, da so vanjo vključili osebe, ki niso imele zgodovine pljučnih obolenj in so nato upoštevali njihove kadilske navade. Zaradi tega so lahko našli močnejšo vzorčno povezavo med načinom kajenja in verjetnostjo razvoja kroničnih pljučnih bolezni.

dezurni@zurnal24si

Komentarjev 1
  • zamrznjeno 19:15 17.december 2019.

    Ker BS :D . Se pravi, da so po novem, za probleme "vejparjev" "krive" grde, substance na osnovi trave in predvsem THC, ki je "tisti hudič". Će me spomin ne vara, se je marjanci in njenim derivatom, "čez palec", začelo ...prikaži več slabo obdobje v letih 1936-1937, ko so jo Harry J. Anslinger in "njegov" "Zvezni Biro za Narkotike", postavili ob bok nekaterim trdim drogam. Impotenco večinskega prebivalstva US of A, je zvalil na "prekomerno potenco" in uporabo trave s strani Mehičanov in to je bila "znanost".