Zdravje > Življenjski stil
2196 ogledov

Znanstveniki ugotovili, ob katerih urah je najbolje telovaditi

Telovadba, ženska, znojenje Profimedia
Rezultati so še posebej izraziti pri ženskah.

V primerjavi s posamezniki, ki so bili bolj aktivni sredi dneva, so imeli tisti, ki so telovadili zjutraj med 8. in 11. h, manjše tveganje za razvoj bolezni srca in ožilja. Pri ženskah se tveganje zmanjša za 22 do 24 odstotkov, poroča portal Medical News Today.

Glede na študijo, ki so jo nizozemski raziskovalci objavili v znanstveni publikaciji European Journal of Preventive Cardiology, so pri tistih, ki so vadili dopoldne, ugotovili za 17 odstotkov manjše tveganje za nastanek možganske kapi, pri ženskah pa 35 kar odstotno. "Znano je, da je telovadba dobra za srce, naša študija pa kaže, da je za to najbolj koristna jutranja aktivnost," je dejal eden od avtorjev študije Gali Albalak iz Medicinskega univerzitetnega centra v Leidnu na Nizozemskem. "Rezultati so še posebej izraziti pri ženskah, veljajo pa tako za tiste, ki vstajajo zgodaj, kot nočne ptice," je še dodal znanstvenik. 

Vsi udeleženci raziskave, teh je bilo 86.000, so bili stari med 42 in 78 let in na začetku raziskave niso imeli težav zaradi srca in ožilja, so pa bili v povprečju debeli.

Njihovo telesno aktivnost so spremljali vsak dan od februarja 2013 do 2015 z uporabo zapestnih monitorjev. Znanstveniki so jih nato spremljali šest do osem let, vse do njihovega prvega sprejema v bolnišnico ali smrti zaradi bolezni srca ali možganske kapi.

V tem obdobju jih je skoraj 3000 zbolelo za koronarno arterijsko boleznijo, skoraj 800 pa jih je zadela možganska kap.

Pri osebah, ki so bile fizično aktivne med 8. in 11. uro zjutraj, je bilo opaženo najmanjše tveganje za obe bolezni, je pokazala študija. "To je opazovalna študija, zato ne moremo pojasniti, zakaj je povezava bolj izrazita pri ženskah," je dejal Albalak.

"Rezultati naše raziskave so dodaten dokaz o koristih telesne dejavnosti za zdravje in kažejo, da je jutranja aktivnost, še posebej, če je pozno dopoldne, najbolj koristna." Zdravniki odraslim priporočajo zmerno vadbo od 150 do 300 minut na teden oziroma 75 do 150 minut bolj intenzivne vadbe. 

Komentarjev 1
  • miha.z 13:29 28.november 2022.

    Takrat nas večina telovadi po službah 😉