Zdravje
9126 ogledov

Znanost. Odkritje neverjetne molekule.

laboratorij analiza bakterij Profimedia
Gre za odkritje, ki ga pozdravlja ves znanstveni svet.

Bakterije sčasoma postajajo vse bolj odporne na aktibiotike, tudi na tiste, ki naj bi predstavljali zadnjo linijo obrambe. Morda nas na tem področju vendarle čaka pozitiven premik. Znanstveniki so namreč nedavno odkrili molekulo, ki lahko učinkovito nadzira bakterije, odporne na vse vrste antibiotikov. Gre za spoj fabimicin, ki bi ga - če bo prestal klinična testiranja - lahko uporabjali v boju pri najbolj trdovratnih infekcijah. 

Kot piše Science Alert, bi ga lahko uporabljali v zdravljenju zoper skupino patogenov, ki jih sicer težko uničujemo in so običajno vzrok za infekcije urinarnega trakta, vnetja pljuč in celo krvnega obtoka. 

Glede na zadnja raziskovanja vse bolj odporne bakterije na antibiotike vsak dan vzamejo okrog 3500 življenj, s čimer so postale vodilni vzrok smrti na svetu. 

Fermicin je med dozdajšnjimi raziskavami pokazal delovanje na več kot 300 bakterij, odpornih na zdravila. V poskusih na miših je pokazal, da je celo zmanjšal nivo škodljivih bakterij v primeru vnetja urinarnega trakta in vnetja pljuč. Strokovnjaki pričakujejo, da se bo njegova učinkovitost v primeru zdravljenja ljudi še izboljšala. 

Glinščica cianobakterije Slovenija Ob priljubljeni sprehajalni poti našli strupene bakterije laboratorij analiza bakterij Ni covid-19 Zdravje To je zdaj najpogostejši vzrok za smrt

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • tomaz6 08:58 17.avgust 2022.

    Novi slogan anticepilcev: "Teorijo zarote v vsak članek."

  • Avatar luckyss
    luckyss 06:07 17.avgust 2022.

    Da smo prišli tako daleč pri smrtih zaradi bakterij odpornih na antibiotike pa so krivi zdravniki, ki zaradi "dotacij" in pritiska farmacije predpisujejo bistveno preveč antibiotikov..Že sedaj pa obstajajo t.i. "superantibiotiki" ki uničijo vse bakterije, vendar se ti uporabljajo redko, ...prikaži več da bakterije ne postanejo odporne tudi na njih..Deležni pa so jih le tisti pri koritu, torej politiki in "denarniki"...

  • Kmodri 22:07 16.avgust 2022.

    Končno nekaj kar bo v opro sedanjim antibiotikom.