Zdravje
11756 ogledov

Znanstvenike skrbi nova "super" različica

Koronavirus covid-19 laboratorij Profimedia
Pojavila se je nova različica virusa SARS-CoV-2. Znanstveniki so zaskrbljeni zaradi števila mutacij, ki jih ima.

V Afriki so zaznali novo različico virusa SARS-CoV-2, ki ima izredno visoko število mutacij. Različica B.1.1.529 ima 32 mutacija na proteinu S. Mutacije na proteinu S omogočajo virusu, da se prilagodi in postane bolj virulenten, pa tudi lažje obide zaščito, tako naravno imunost kot zaščito, pridobljeno s cepljenjem. 

Virolog Tom Peacock z Imperial College v Londonu, opozarja, da je treba situacijo budno spremljati. Mutacije bi namreč lahko pomenile, da gre za različico, ki bi se lahko širila veliko bolje kot vse doslej. "Prenos v Azijo lahko nakazuje na to, da je različica veliko bolj razširjena, kot se zdi," je dejal in dodal: "Treba je poudariti, da za zdaj govorimo o zelo majhnem številu primerov." V preteklih dveh letih je bilo že več različic z lastnostmi, ki so predstavljale potencialno veliko nevarnost. Večina jih je postopoma zamrla, kar Peacock upa, da se bo zgodilo tudi v tem primeru. 

Do zdaj je bilo potrjenih le deset primerov. Prve primere so potrdili v Botsvani, in sicer 11. novembra. Šest primerov je bilo potrjenih v Južnoafriški republiki, prvi 14. novembra, isti dan kot primer v Hongkongu. V zadnjem primeru gre za osebo, ki je v Hongkong pripotovala iz Južnoafriške republike. Oseba je ob prihodu šla v karanteno. Medtem ko je bil na prvem testiranju negativen, pa je bil drugi test tretji dan karantene pozitiven. Ker je bila oseba v karanteni, upajo, da ni prišlo do prenosa okužbe. 

korona covid znanstvenik laboratorij testiranje | Avtor: Profimedia Profimedia

Profesor Francois Balloux z instituta UCL Genetics v Londonu domneva, da bi se lahko različica B.1.1.529 razvila pri osebi, ki je imunokompromitirana. Možno je, da bi do tega lahko prišlo pri osebi z nezdravljeno okužbo z virusom HIV oz. aidsom. Balloux pravi, da je težko napovedati, kako prenosljiva je v tem trenutku različica. "V tem trenutku je treba različico skrbno nadzirati in analizirati. Ni razloga za pretirano skrb, razen če se različica ne bi začela v bližnji prihodnosti hitreje širiti," je poudaril.

Svetovna zdravstvena organizacija med različice, ki jih najbolj skrbijo, trenutno uvršča različice alfa (B.1.1.7), beta (B.1.351), gama (P.1) in delta (B.1.617.2). Poleg tega pozorno spremljajo še različici lambda (C.37) in mu (B.1.621). 
Med različicami, ki jim sledijo, je po novem tudi B.1.1.529.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
  • bobubob 17:28 25.november 2021.

    Le zakaj bi si izmislili kaj novega, če staro deluje znova in znova - zmagovalnega konja pač ne menjaš kar tako.....mimogrede, menda se je virus nekje lotil tudi levov, ko pa bo nekdo objavil, da so na vrsti tudi komarji, ...prikaži več, bodo odmerki na voljo (seveda prostovoljnobvezno) tudi v šparu.

  • Avatar Jurič Zvonko
    juric 16:18 25.november 2021.

    In edeni in isti zvarek pomori vse mutacije virusa? A bejžte no, za sezonsko gripo pa vsko leto namešajo novega....

  • srecnii 14:35 25.november 2021.

    Laž za lažjo se nadaljuje