Zdravje
410 ogledov

Znanstveniki: Tako se boste znebili zadaha

zadah moški Žurnal24 main
Zadah je ena manj prijetnih stvari, zaradi katere so številni v zadregi. Znanstveniki so našli rešitev, oziroma tri vrste živil, s katerimi se boste znebiti neprijetnega zadaha po česnu, ki velja za najbolj trdovratnega.

Kako se po uživanju česna znebiti zadaha? Znanstveniki priporočajo uživanje surove mete, jabolk ali solate. Ta tri živila vsebujejo posebne encime in antioksidante, ki  zavirajo kemične reakcije, ki proizvajajo značilen vonj po česnu.

John Coupland iz Inštituta za prehrambene tehnologije pravi: "Aroma hrane ne skriva arome česna. Kemija je odgovorna za vonjave, ki prihajajo iz ust."

Sheryl Barringer z Univerze v Ohiu je naredila raziskavo, pri kateri je iskala kemijske spojine, ki bi uničile vse kemikalije z vonjem po česnu. Obrnila se je na enicime in antioksidante. Našla jih je v jabolkah sorte fuji, solati iceberg, ter lističih surove mete, piše spletni portal Ozy.

Test razkril kaj učinkuje in kaj ne

Skupina raziskovalcev je zbrala ljudi, ki so točno 25 sekund žvečili tri stroke česna in nato popili kozarec vode. Čez eno uro so morali testiranci pihati v napravo, ki je merila spojine z vonjem izdihanega česna.

Po tem so istim testirancem namesto vode dali za jesti pogreta jabolka, jabolčni sok, meto, toplo solato, surovo meto in zeleni čaj. Beležili so koncentracijo štirih kemikalij z najbolj intenzivnim vonjem česna. Za najbolj učinkovito se je izkazala surova meta, vonj po česnu pa sta močno ublažili tudi solata in jabolko. Manjši učinek so imela živila pogreta v mikrovalovni pečici, zeleni čaj pa ni imel učinka na zmanjšanje koncentracije aromatskih kemikalij. 

Izginotje vonja Barringerjeva pojasnjuje s tem, da verjetno določena živila vplivajo na kemikalije z aromo česna in jih spreminjajo, tako, da ne gre več za iste kemikalije. S tem se znebimo tudi zadaha po česnu. Barringerjeva pravi, da je največji učinek, da se znebimo zadaha, da uživamo surovo meto takoj po obroku hrane in ne šele čez eno uro.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.