Zdravje
10191 ogledov

Zobozdravnica: Z uporabo teh snovi lahko zobem naredite več škode kot koristi

Zobje zobozdravnik karies
Ob prepogosti uporabi nekaterih snovi na zobeh nastane nepopravljiva škoda, saj se sklenina ne obnavlja.

Zdravje zob ima pomembno vlogo na našo samozavest in dobro počutje, poleg tega pa skrb za zobe in ustno votlino pomembno vpliva na ves organizem. A pestra izbira produktov za ščetkanje, beljenje in umivanje zob, ki obljubljajo takojšnje razlike v barvi ali zdravju zob, lahko marsikoga zavede. O najpogostejših dilemah pri nakupu smo se posvetovali z zobozdravnico Sanjo Ratković iz Zdravstvenega doma Šmarje pri Jelšah.

Navadna ali električna zobna ščetka?

Na zdravje zob in ustne votline bolj kot vrsta zobne ščetke vplivata njena redna temeljita in pravilna uporaba ščetke, pravi zobozdravnica. "Pomembno je vzeti si čas in biti pri ščetkanju temeljit. S ščetko je treba 'obdelati' vse zobe, tudi na težje dosegljivih mestih, kot so notranja stran spodnjih zob in predeli v zadnjem delu čeljusti," pravi. Ob tem ni tako pomembno, ali je zobna ščetka navadna ali električna.

Kot razloči Ratkovićeva, se električne zobne ščetke bolje obnesejo pri osebah, ki jim klasično ščetkanje predstavlja težavo, denimo pri osebah s posebnimi potrebami ali pri tistih, ki imajo težave s koordinacijo rok. Prav tako se zdijo dobra izbira za otroke, ki sicer zobe velikokrat ščetkajo hitro in površno. Poleg tega se lahko nekatere električne ščetke povezujejo s pametnim telefonom, kar otroka še dodatno spodbuja k čiščenju zob.

Sogovornica pa še posebej opozori pred nepravilno uporabo zobne ščetke, s katero si lahko naredimo tudi veliko škodo. "Ena od najpogostejših napak pri ščetkanju zob je čiščenje s pretiranimi pritiski. To velja tako za navadne kot električne zobne ščetke." O pravilni uporabi zobne ščetke vas lahko dodatno poduči vaš zobozdravnik ali ustni higienik.

Soda bikarbona namesto zobne paste – da ali ne?

soda bikarbona | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Vse zobne paste vsebujejo določeno količino polirnih abrazivov, katerih namen je, da bolje očistijo zobne obloge. Ena od teh snov je lahko tudi soda bikarbona, pravi Ratkovićeva. Sestavljena je iz abrazivnih delcev, ki drgnejo sklenino in tako zobe bolje očistijo. Zobje so po čiščenju s sodo bikarbono tudi bolj beli. A zobozdravnica obenem posvari, da lahko ob prepogosti uporabi na zobeh nastane nepopravljiva škoda, saj se sklenina ne obnavlja. 

"Sodo bikarbono najdemo tudi v nekaterih zobnih pastah, vendar v manjših količinah – v takih pastah je abrazivnost sode bikarbone popolnoma varna. Samostojna, pogosta uporaba sode bikarbone, združena z agresivnim ščetkanjem in prevelikim pritiskanjem na zobe, pa je lahko nevarna," pojasnjuje in dodaja, da so včasih za hitro in učinkovito beljenje zob priporočali sodo bikarbono v kombinaciji z limoninim sokom. "V takšnih primerih lahko nastanejo resni stranski učinki na zobovju, ki so trajni, saj se sklenina ne obnavlja."

So zobne paste z aktivnim ogljem res bolj učinkovite?

Zobna pasta je že zdavnaj postala del rutinskega čiščenja zob, ker daje občutek svežine ter dobro očiščenih zob. Zobozdravnica poudari, da je najbolj pomembno mehansko čiščenje, ki dejansko odstrani zobne obloge, zobne paste pa s polirnimi abrazivi k temu le dodatno pripomorejo.

Pri izbiri zobnih past je treba najbolj paziti na stopnjo abrazivnosti, pravi sogovornica. "Zobne paste, ki so visoko abrazivne, lahko poškodujejo površino zob, še posebej v kombinaciji s trdimi ščetkami in nepravilnimi tehnikami ščetkanja. Zobje čez nekaj časa lahko postanejo občutljivi na zunanje dražljaje (hladno, toplo, sladko, kislo)," opozori.

Izjemno priljubljene so tudi zobne paste s črnim ogljem – aktivno oglje naj bi namreč naravno uravnavalo pH v naših ustih in posledično učinkovito preprečevalo nastanek zobnih bolezni, bolezni dlesni in slabega zadaha, poleg tega naj bi imelo tudi belilni učinek. A tudi pri črnih zobnih pastah lahko ob prepogosti uporabi pride do pretirane obrabe sklenine, opozarja zdravnica, zato je treba biti pri tem previden.

Mehke zobne ščetke: so res primerne za vse?

Zobozdravnica pravi, da imajo nekatere ščetke posebna vlakna, trdnejša od najlonskih, ki se uporabljajo pri navadnih ščetkah. Ta vlakna tudi mokra ostanejo čvrsta, so nežna in ne poškodujejo dlesni in zob, hkrati pa imajo zelo veliko število vlaken, kar tvori veliko čistilno površino. Takšne zobne ščetke priporoča vsem svojim pacientom.

Katera je najbolj učinkovita metoda za beljenje zob?

Beljenje zob je postalo najbolj priljubljena estetska zobozdravstvena storitev. Ne le, da mnogim polepša nasmeh, temveč tudi poveča samozavest.

A kot pravi Ratkovićeva, snežno beli zobje v naravi ne obstajajo, obstaja le bolj svetel ali temen odtenek zob. "Naravna barva zob je povezana s sestavo zoba. Notranja plast zoba, ki se imenuje dentin, je rumene barve. Prekriva ga prosojna zobna sklenina, ki je bele barve. Barva zoba je tako odvisna od debeline in prosojnosti zobne sklenine," razloži.

Mnogi izdelki za beljenje zob pa imajo lahko zelo neprijetne stranske učinke – poškodbe zobne sklenine, preobčutljivost zob, draženje ustne sluznice in druge poškodbe ustne votline. Zato je pred beljenjem zob zelo smiseln pregled pri zobozdravniku, ki bo določil, ali je beljenje sploh priporočljivo, na kakšen način in kakšna naj bo koncentracija belilnega gela.

Kot pravi sogovornica, so predpogoj za beljenje zob zdravi zobje in dlesni, brez zobnega kamna in površinskih zabarvanih zob. "Za beljenje zob se uporabljata vodikov peroksid ali karbamid peroksid v različnih koncentracijah. Sredstva za beljenje zob delujejo tako, da prodrejo skozi sklenino, kjer kemično reagirajo s pigmenti, ki se obarvajo v svetlejše odtenke," pojasnjuje.

Poudarja, da je beljenje zob načeloma varen postopek, če se opravi pod strokovnim nadzorom zobozdravnika in se upoštevajo njegova navodila. "Beljenje zob pri zobozdravniku vključuje nadzorovano uporabo visoko koncentriranega peroksidnega gela, ki ga zobozdravnik nanese na zobe, potem ko so dlesni ustrezno zaščitene. Beljenje zob lahko izvajate tudi sami doma, toda pod zobozdravnikovim nadzorom in z rednimi kontrolnimi pregledi," dodaja.

Metoda beljenja zob na domu se izvaja z nižjo koncentracijo peroksida, zato traja nekoliko dlje.

"Barva, ki jo pridobite z beljenjem, žal ni stalna. Koliko časa bo ostala, je odvisno od vsakega posameznika," še pravi sogovornica.

nina.sprohar@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.