Zdravje
5683 ogledov

Bodo zobozdravniki za to svojo odločitev plačali?

Zobozdravnik Shutterstock
Bodo zobozdravniki za svojo samostojnost pripravljeni plačati več?

Odbor za zobozdravstvo pri Zdravniški zbornici Slovenije (ZZS) se je odločil za ustanovitev samostojne Zobozdravniške zbornice Slovenije. Odločitev bodo potrdili na referendumu, ki ga bodo razpisali na četrtkovi seji skupščine ZZS.

O odcepitvi zobozdravnikov bodo na referendumu odločali vsi zdravniki

Odcepitev zobozdravnikov in ustanovitev lastne zbornice je njihova legitimna pravica, pravi predsednik skupščine ZZS Marko Bitenc.  “Če bo predlog za referendum v četrtek podprla večina poslancev, bi ga izpeljali jeseni,” pojasnjuje.
O odcepitvi zobozdravnikov bodo tako odločali vsi člani zbornice."Če bi želeli zdravniki povoziti voljo zobozdravnikov, bi bilo enako kot pri odnosih med Španijo in Katalonijo," je za STA ocenil Bitenc.

Potrebna sprememba zakona

Zobozdravniki si za za večjo avtonomijo oziroma odcepitev od ZZS prizadevajo že nekaj let. Leta 2011 se je v anketi za odcepitev izreklo 96 odstotkov zobozdravnikov in zobozdravnic, ki so sodelovali v anketi. “Naša problematika znotraj ZZS ni zadovoljivo obravnavana. Radi bi delovali samostojno, zakonske podlage za to pa še nimamo,” je že pred sedmimi leti dejala takratna predsednica odbora za zobozdravstvo pri ZZS Sabina Markoli. Za osamosvojitev zobozdravnikov bi bila potrebna sprememba zakona o zdravniški službi, kar pa je, glede na povolilni čas, malo verjetno.

V zbornicah višje članarine?

Odbor za zobozdravstvo pri ZZS zdaj vodi Krunoslav Pavlovič in anketo so letos ponovili. Za osamosvojitev se je izreklo 80 odstotkov zobozdravnikov in zobozdravnic, ki so sodelovali v anketi. Neuradno pa naj bi bilo tudi med zobozdravniki nekaj pomislekov.

Morebitna samostojnost bo za zobozdravnike najverjetneje pomenila tudi višjo članarino. Ta glede na sklep o določitvi članarine ZZS zdaj znaša med 13,50 evra mesečno (162 evrov letno) do 32,40 evra mesečno (385 evrov letno). Z odcepitvijo zobozdravnikov bi se tudi zmanjšala sredstva iz naslova članarin zbornice v kateri bi ostali zdravniki.   

Komentarjev 3
  • izy 13:19 13.junij 2018.

    Naredite referendumsko vprašanje za popolno ločeno javno ali zasebno zdravstvo brez kakršnikoli koncesij, pa da vidimo in isto vprašanje za šolstvo.