Avto > Iz druge roke
14513 ogledov

Koliko kilometrov lahko prevozite z rezervo goriva?

Gorivo v avtu Profimedias
Vas zanima, koliko kilometrov lahko dejansko prevozite z rezervo goriva in če je vožnja z rezervo sploh pametno početje?

Številni vozniki postanejo zelo nervozni, če se jim prižge lučka, ki označuje, da je v posodi le še rezerva goriva, drugi pa se zaradi tega ne razburjajo, saj vedo, da bodo lahko prevozili še veliko kilometrov, preden se bo posoda povsem izpraznila in bo avtomobil obstal ob cesti.

Gorivo, bencin, bencinska črpalka, ročka | Avtor: Profimedia Profimedia

Vendar pa to ni pametno, saj na vprašanje, koliko kilometrov lahko avtomobil prevozi z rezervno količino goriva, ni enoznačnega odgovora. Razdalja je namreč odvisna od modela avtomobila, njegove obremenitve, sloga voznikove vožnje, konfiguracije terena, vrste ceste, gneče na cesti in še marsičesa. Rezervnega goriva je zato lahko dovolj le za nekaj deset kilometrov ali pa celo za več kot sto kilometrov.

Različne količine

Avtomobili so sicer večinoma zasnovani tako, da se lučka za rezervo prižge, ko v posodi ostane od sedem do dvanajst odstotkov vsega goriva, ki gre v posodo. Vendar pa to ne pomeni, da je rezerva v vseh avtomobilih približno enaka. Ker so posode za gorivo različno velike, merilniki količine goriva pa so tudi različno nenatančni, to lahko pomeni velike razlike, ki jih vozniki s slogom vožnje lahko še bolj povečajo. Pri nemški reviji Auto Motor und Sport so pred časom ugotavljali, da lahko avtomobili z rezervno količino goriva prevozijo od 50 do 159 kilometrov.

Gorivo | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Večina avtomobilov danes na zaslonu avtomobilskega računalnika prikazuje tudi število kilometrov, ki jih z zalogo goriva v posodi še lahko prevozite, kar lahko voznikom precej olajša vožnjo do bencinske črpalke potem, ko jih je avtomobil že opozoril na to, da vozijo na rezervi.  Vendar pa je treba ta podatek jemati z zrnom soli, saj je lahko varljiv. Večina računalnikov sicer načeloma prikazuje manj kilometrov, vendar so izjeme. Z nekaterimi renaulti in daciami se je denimo pred časom dogajali, da so obstali, čeprav je avtomobilski računalnik prikazoval, da lahko prevozijo še nekaj kilometrov.

Danes so avtomobilski računalniki sicer bolj natančni, vendar z obiskom črpalke kljub temu ni pametno predolgo odlašati. Računalnik namreč porabo računa glede na režim vožnje, Če je denimo avtomobil vozil po ravni avtocesti, lučka za rezervo pa se je prižgala pred strmim klancem ali je voznik spremenil slog vožnje, bi lahko bilo dejansko preostalih kilometrov precej manj, kot pa jih je izračunal računalnik, saj se je poraba goriva povečala.

Skrita rezerva

Avtomobili so večinoma sicer zasnovani tudi tako, da računalnik ničlo na števcu preostalih kilometrov pokaže, še preden je posoda povsem prazna. V tem primeru je goriva še vedno dovolj, da dosežete bližnjo bencinsko črpalko, vendar pa v tem primeru ni več nobenega razloga za sproščenost, ampak je v tem primeru potrebna zares zelo preudarna vožnja.

Gorivo | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban

Indikator rezerve je vsekakor treba upoštevati. Kako daleč avtomobil pripelje z rezervo, lahko ugotovite le tako, da ga vozite "do konca", vendar tega nikakor ni dobro storiti. S pogosto vožnjo z rezervo goriva lahko namreč poškodujete vitalne avtomobilske komponente. To velja predvsem za starejše avtomobile, pri katerih se je v posodi za gorivo nabralo veliko umazanije, ki jo sistem v tem primeru potegne vase. Majhni delci umazanije lahko poškodujejo katalizator ali filter DPF, tudi filter za gorivo se lahko zamaši hitreje. Hitreje se lahko izrabi tudi črpalka za gorivo, ki občasno deluje "v prazno" in je pomanjkljivo hlajena. Predvsem slednji dve pomanjkljivosti vplivata tudi na nove avtomobile.

Iz vsega napisanega je torej jasno, da pogosta vožnja z rezervo goriva ni priporočljiva in je rezerva zares namenjena le temu, da varno pripeljete do najbližje bencinske črpalke.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 14
  • Avatar NickMason
    NickMason 11:36 03.december 2023.

    Laguno staro 22 let lahko vozim še 150 km ,npr ko astra opel samo 50,ampak vse je odvisno pri koliko litrih se lučka prižge

  • Avatar Iuckyss
    Iuckyss 09:14 03.december 2023.

    5 litrska ročka bencina je obvezen del opreme v avtu...Lahko ti "crkne " opozorilna lučka ali kaj podobnega...Lahko pa tudi pomagaš komu na cesti, ki ni tako previden glede tega..

  • Avatar Garancija
    Garancija 08:55 03.december 2023.

    200 km s kamionom