Avto
10630 ogledov

Vozniki pozor, skoraj pol milijona vas mora ta teden plačati 117,50 evra!

Asistenčni sistemi Saša Despot
Kazen, če ne boste pravi čas poravnali obveznosti, je 300 evrov, zaznali vas bodo avtomatsko. V igri pa je tudi žreb, srečnežem bodo v celoti povrnili nakup.

Februar je mesec, ko daleč največjemu številu avtov in lahkih gospodarskih vozil poteče letna vinjeta za vožnjo po avtocesti. Kot so nam povedali pri Darsu, veljavnost letne vinjete v naslednjih dneh poteče skoraj pol milijona uporabnikom, v veliki večini prav v prvih dneh novega meseca, torej do naslednjega vikenda. 

Razlog je v tem, da je večina lastnikov osebnih vozil pred dvema letoma prešla na digitalno letno vinjeto ob poteku poslednje klasične, ki je veljala do 31. januarja. Vsako leto se sicer veljavnost vinjete "podaljša" za en dan, tako na primer velja od 2. februarja 2023 do 2. februarja 2024. Naslednji dan, v letošnjem primeru bo to sobota, vas bodo Darsove avtomatske naprave že lahko zaznale kot neplačnika, sledi kazen v višini 300 evrov in dodatno seveda še nakup vinjete. 

Letna vinjeta za razred 2A (osebni avti) je od lanskega julija nekoliko dražja, namesto 110 evrov zdaj stane 117,50 evra. Za razred 2B (kombiji) pa letna vinjeta stane 235 evrov namesto prejšnjih 220. Cena mora biti enaka ne glede, na kakšen način jo nabavite. Vinjeta je vezana na registrsko tablico vozila.

Kot smo že poročali, lahko rok veljavnost letne vinjete preverite na več načinov. Najlažje je za tiste, ki so registrirani na Darsovi spletni strani, saj jim njihova aplikacija omogoča enostaven nadzor veljavnosti nad vsemi kupljenimi vinjetami, manjša je tudi možnost napak pri vnašanju podatkov zaradi že vnesenih registrskih tablic. Tovrsten nakup je po naših izkušnjah močno poenostavljen in ga je mogoče opraviti z domačega naslonjača. 

DARS vinjeta vinjete cestninski nadzor cestnina | Avtor: Anže Petkovšek Dars Anže Petkovšek

A prek spletne strani vinjeto še vedno kupi vsega četrtina uporabnikov, skoraj vsi ostali pa raje tradicionalno prek pooblaščenih prodajalcev, v prvi vrsti bencinskih črpalk. 

Dars za vse, ki bodo do 31. 12. 2024 letno vinjeto kupili prek njihove spletne trgovine, pripravlja nagradno žrebanje. Stotim izžrebancem bodo na njihov bančni račun nakazali celoten znesek kupnine za vinjeto. Uporabniki, ki bodo v tem obdobju kupili več letnih vinjet, z vsakokratnim nakupom pridobijo eno dodatno možnost za žreb.

Za "črpalkarje" je preverjanje veljavnosti vinjete bolj zapleteno, saj morajo že začeti nakup, da jih lahko sistem opozori, ali je za vneseno registrsko tablico vinjeta že kupljena in je še vedno veljavna. Prav tako morajo biti zelo pozorni, da osebje pravilno vnese podatke o registrski označbi, saj so kasnejše reklamacije praktično vedno neuspešne. 

Za tiste, ki niso prepričani glede poteka veljavnosti vinjete, za zdaj obstaja še tudi neuradna možnost preverjanja prek spletnega portala eVinjeta.info, a je vprašanje, koliko časa bodo tej možnosti naši varuhi zasebnosti še gledali skozi prste.  

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Boris 12:41 29.januar 2024.

    Ne bom. Ne rabim.

  • darefoks 10:50 29.januar 2024.

    za parkirni listek ne dam nič nikoli

  • Toma 10:31 29.januar 2024.

    Do sobote? Odvisno od sistema nakupa (plačila). Moja bo veljala od 5.2, saj bom za vikend lepo doma!

Sorodne novice