Svet
8 ogledov

Bosna in Hercegovina ponovno v strahu pred poplavami

Poplave na Hrvaškem Pixsell
V noči na ponedeljek je poplavilo nekaj deset hiš na obronkih Sarajeva. Bosni in Hercegovini grozijo nove poplave.

Obilne padavine prejšnjih dni so povzročile prestopanje strug številnih rek in potokov v Bosni in Hercegovini. Po podatkih tamkajšnje civilne zaščite je poplavljanje reke Bosne zalilo nekaj stanovanj na območju sarajevske občine Ilidža. Potrebe po evakuaciji stanovalcev vendarle ni bilo.

Gre namreč za nižinsko območje, ki ga ogroža skoraj vsak porast vodotokov. Ne glede na to pa je poveljnik bosansko hercegovske civilne zaščite Fahrudin Solak opozoril na naraščajočo nevarnost v Bosni in Hercegovini. Vodostaj reke Bosne je v nekaterih predelih že dosegel kritično točko. Najhuje je na območju Kaknja, ki je med lanskoletnimi katastrofalnimi poplavami utrpel ogromno materialno škodo. Takrat je zalilo tudi Maglaj, kjer je v zadnjih 24-tih urah vodostaj Bosne narastel za okrog 80 centimetrov.

Iz Bosne in Hercegovine sporočajo, da je znatno narastel tudi vodostaj reke Sane. Oblasti stanovalce sicer mirijo z vremensko napovedjo, ki nakazuje umiritev padavin. Ne glede na to pa so številni prebivalci v strahu; poudarjajo, da voda prestopa bregove tudi takrat, ko so padavine že mimo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.