Svet
17 ogledov

Plaz usoden za hrvaškega alpinista

Snežni plaz Shutterstock
Za hrvaškega alpinista usoden plaz. V odpravi tudi Slovenci.

Enajstčlanska slovensko-hrvaška odprava je bila namenjena na Khan Tengri, vrh med Krgizistanom, Kazahstanom in Kitajsko. Hrvaška alpinista Rene Lisac in Krešimir Milas sta v nedeljo krenila proti baznemu taboru, pri čemer jima je pot presekal plaz. Za Milasa, ki ga je povleklo v ledeniško razpoko, je bil plaz usoden. Liscu pa je uspelo priti do tabora in o nesreči obvestiti ostale člane odprave, pišejo hrvaški portali. Zaradi ozeblin so ga nato hospitalizirali v glavnem mestu Kirgizistana. 

Na reševalce čaka tudi tretja članica hrvaške odprave, alpinistka Vedrana Simičević.  Kot pišejo hrvaški portali, je tekom današnjega dne reševalna akcija v teku. Pred zoro so se namreč bali, ali jo bo nestanovitno vreme sploh dovoljevalo.

"Lahko pa ostanemo doma"

Najbolj poznani hrvaški alpinist Stipe Božić, ki je v preteklosti večkrat sodeloval tudi s slovenskimi alpinisti, je za portal RTL povedal, da je smer, ki so se je lotili hrvaški člani odprave, težka, da pa so bili nanjo dobro pripravljeni. "Vendar, kot radi rečemo, ljudje načrtujejo, bogovi odločajo. Zgodilo se je iznenada."

Na vprašanje, ali bi lahko takšne nesreče preprečili, Božić odgovarja: "Lahko. Če ostanemo doma. Človek pa je rojen za premikanje in v tem premikanju ni popolnosti. Normalno je, da prihaja do nesreč."

Božić je izrazil upanje, da bodo pogrešanega hrvaškega alpinista našli. "Je pa res, da bolj, ko čs teče, manj je možnosti, da bo preživel."

Prejšnji teden je iskalna akcija v pogorju Shaksgam potekala tudi za dvema slovenskima alpinistoma, Alešem Holcem in Petrom Mežnarjem. Kot je za Žurnal24.si pojasnila Planinska zveza Slovenije so se akcijo odločili prekiniti zaradi pretečenega časa, odkar sta se alpinista nazadnje javila, dosedanjih ugotovitev reševalcev na terenu, izkušenj iz tovrstnih reševanj, tehničnih omejitev reševalnega helikopterja in predvsem zaradi poslabšanja vremena.

Omenjena alpinista še vedno veljata za pogrešana.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.