Magazin > Film & Glasba & TV
2939 ogledov

Lara je film pred smrtjo videla

lara safran
1/10
Mediaspeed.net
"Mlad umre tisti, ki ga imajo bogovi radi,“ je o Lari Safran, ki je življenje izgubila med nedavnimi poplavami, povedala Manca Košir.

V Ljubljani je potekala tiskovna konferenca o filmu Vloga za Emo, ki bo premiero doživel 23. oktobra. Gre za mladinski film, ki je na žalost širši slovenski javnosti postal znan zaradi tragedije, ki se je pripetila glavni igralki, 17-letni Lari Safran, ki je umrla 13. septembra letos, ko je bila z bratrancem na poti proti AMZS Centru varne vožnje Vransko. Zaradi poplav je potok Bolska odnesel del brežine in vozilo, v katerem sta sedela.

Tiskovno konferenco so začeli z videom, v katerem so se Lari poklonili njeni sošolci, prijatelji in sodelavci. "Najbolj na živce ji je šlo, če ji je nekdo rekel, da je zvezda,“ je povedalo neko dekle, drugo pa je dodalo, da je Lara v vsem iskala pozitivne plati.

Lara je film videla

Da je bila Lara zares nekaj posebnega, se strinja tudi režiser Alen Pavšar, ki je zelo vesel, da je Lara film videla. "Lara je film videla, za njene starše pa sedaj pripravljamo posebno projekcijo. Nad filmom je bila navdušena. Uživam, ko gledam film, in ga doživljam skozi Larine oči. Vem, kako vesela bi bila. Oboževala je filmsko umetnost. Vedno, ko sva se pogovarjala, sva razpravljala o filmih. Bil sem njen profesor. Kar si bom najbolj zapomnil, je to, da nisem le jaz tisti, ki je njo nekaj naučil, ampak je tudi ona mene nekaj naučila. Mislim, da je prerasla učitelja,“ je povedal Pavšar in dodal, da je za smrt njegove glavne igralke izvedel v Amsterdamu. "Poklicala me je scenaristka Mateja Zorko. Takoj smo se vrnili v Slovenijo in odšli k Larinim staršem. Pri takšnih stvareh iščeš smisel, a ga dejansko ni. Nisem mogel verjeti. Potreboval sem kar nekaj časa, da sem dojel, kaj se je zgodilo. Vsi vemo, da moramo nadaljevati in živeti Larine sanje. Njeno vizijo želimo prenesti na mlade.“ Pavšar je za naš portal še povedal, da so že med pisanjem scenarija vedeli, da mora glavno vlogo odigrati Lara. "Ta zgodba je vsaj v 60 odsotkih Larina zgodbo.“

"Laro sem spoznal na snemanju. Vsakega je sprejela. Bila je zelo pozitivna oseba. Točno je vedela, kaj hoče. Vse nas je navdihovala,“ pa je o pokojni soigralki povedal Jan Pušavec, ki je glavno moško vlogo v filmu dobil po naključju. Režiser je Jana opazil pred dvema letoma, ko je sedaj 21-letni študent strojništva vodil neko prireditev. Ko so že snemali film in vlogo zaupali nekomu drugemu, ga je režiser zagledal ob Šmartinskem jezeru, kjer se je Jan udeležil neke rojstnodnevne zabave in vlogo dal njemu.

Knjiga je avtobiografska

"Knjiga Motivakcija, po kateri je posnet film, je v 80 odstotkih avtobiografska. To so moje zgodbe iz srednje šole. Mladim velikokrat delamo krivico, jih na primer sodimo po rezultatih, ki jih dosegajo pri predmetih. Tudi meni se je zgodilo, da z učitelji nisem našla skupnega jezika. Moje trpljenje v srednji šoli je bilo torej inspiracija za film,“ je za nas še povedala scenaristka filma Mateja Zorko in dodala, da je mišljenje, da si mladi nič ne upajo, napačno.

Laro, tako Zorkotova, pa se bo spominjala kot ambiciozno, strastno in nepopustljivo dekle. "Kot mama bi lahko rekla, da si želim takšnega otroka, kot profesorica pa, da si neizmerno želim imeti takšno učenko in prijateljico, kar sva tudi bili.“

"Mlad umre tisti, ki ga imajo bogovi radi"

V filmu bomo sicer lahko videli tudi Tino Gorenjak, Manco Košir, Vojka Belšaka in Alido Bevk.

Koširjeva je v filmu igrala samo sebe. "Najbolj me je ganilo vodilo filma - delati tudi za druge. Če potem pomisliš, da je Lara umrla, ko je bila na poti osveščati druge o varnosti v prometu ... Odšla je sredi svojega poslanstva. S tem nam je pustila pomembno sporočilo. Umrla je v vodi, ki je simbol duše. Njena duša je izkusila veliko stvari. Včasih so rekli, da tisti, ki so hitro živeli in veliko doživeli, umirajo mladi. Mlad umre tisti, ki ga imajo bogovi radi, zato so mu tudi dali vse te talente, da je lahko delal in navdihoval druge, da je bil luč za druge. In ta luč bo svetila tudi preko tega filma."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.