Magazin > Lepota & telo
62 ogledov

Živila, ki uničujejo vaše zobe

ščetkanje zobje umivanje zob Shutterstock
Zobem ne škodi le čokolada ...

Vaši zobje bodo zdravi, če jih boste vsakodnevno umivali, uporabljali ustno vodico in nitko ter jim dvakrat na leto privoščili profesionalno ustno higieno. Zanje pa boste storili še več, če se boste izogibali naslednjim živilom.

Sokovi
Sveži sokovi iz trgovine so slastni, tudi polni vitaminov, a na žalost tudi prave kalorijske bombe, saj vsebujejo ogromno sladkorja, ki škodi zobem. Nekateri sokovi vsebujejo celo več sladkorja od gaziranih pijač. Priporočljivo je, da sokove pijete s slamico.

Žvečilke, lepljivi bonboni …
Vsebujejo sladkor, poškodujejo pa lahko tudi zalivke.

Omake za žar
Na pikniku se odpovejte omakam, ki so polne sladkorja, kar pomeni, da povzročajo karies. Omake imajo poleg tega še en negativni stranski učinek - zobe tudi obarvajo. Če se jim kljub temu ne želite odpovedati, si takoj po jedi dobro ščetkajte zobe.

Suho sadje
Sveže jabolko z zob odstranjuje obloge, suho sadje pa ima enak učinek kot žvečilke in lepljivi bonboni. Tudi tukaj velja, da si po uživanju dobro umijte zobe.

Belo vino
Če mislite, da zobem škodi le rdeče vino, se motite. Raziskovalci so namreč ugotovili, da belo vino škodi sklenini. Pozor. Zob si ne umijte takoj po pitju vina, ampak počakajte vsaj eno uro. V tem času bo na zobno sklenino blagodejno vplivala slina. Priporočljivo je tudi, da med pitjem vina nekaj pojeste, saj bo hrana nevtralizirala kislino.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.