Magazin > VIP
16584 ogledov

RTVS jim bo izplačal okoli 40 tisočakov, čeprav ne delajo nič

RTV, RTVS, deček, piščal Bobo
Saga z ukinitvijo oddaje Panorama se nadaljuje.

Svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) je 14. marca sprejel spremembe statuta javnega zavoda, ki med drugim ukinja informativni program drugega programa Televizije Slovenija (TVS), katerega del je bila oddaja Panorama. Ustvarjalce oddaje so dobesedno pred vrata televizije postavili takoj po novem letu, RTVS pa tudi 10 dni po uradni ukinitva programa ne odgovarja, kaj bo z ustvarjalci oddaje, pač pa se sklicujejo na sporočilo za javnost, ki so ga objavili 31. januarja in v katerem piše, da so vsem sodelavcem pri ukinjeni Panorami, ki so bili z novim letom poslani na čakanje na delo doma, ponudili nove pogodbe o zaposlitvi. "Odločitev vsakega posameznika pa je, ali je ponujeno delo pripravljen sprejeti ali ne," so zapisali v sporočilu za javnost. Da bodo sprejeli nove delovne zadolžitve na RTV SLO oz. podpisali nove pogodbe, se je takrat odločilo osem zaposlenih. Šestim, ki se do danes niso odločili za podpis pogodbe, pa so podaljšali odločbo o čakanju na delo doma. "V vsem tem času razen ponižujoče ponudbe, ki sem jo dobila januarja, za delo v 34. razredu (novinar začetnik) nisem dobila. Če bi bila ponudba primerna moji izobrazbi in več kot 15-letnim izkušnjam, bi jo seveda sprejela," je za Žurnal24 takratno ponudbo komentirala voditeljica Panorame Tjaša Platovšek.

Eni čakajo doma, zaposlujejo nove

Kar šest zaposlenih na RTVS bo torej dobilo že tretjo plačo, zato, da sedijo doma. Njihove plače so približno med 2600 in 3400 evrov bruto, odvisno od delovnega mesta. Ker je plača na čakanju manjša (za 20 odstotkov) bo RTVS konec meseca šestim zaposlenim za tri mesece čakanja izplačalo že pavšalnih 40 tisoč evrov. Za natančen znesek smo vprašali RTVS, to so nam odgovorili: "Delavcu v času čakanja na delo pripada nadomestilo plače v višini 80 % osnove iz 137/7 ZDR-1. Nadomestilo plače ne sme biti nižje od minimalne plače v RS. Nova delovna mesta so bila vsem sodelavcem že ponujena in nekateri so jih že sprejeli in podpisali pogodbe o zaposlitvi, 6 se jih za to še ni odločilo. Razpisi so odprti in nanje se lahko prijavijo vsi, ki bi si želeli posamezno delo opravljati, torej tudi zgoraj omenjeni sodelavci, vendar pa so plačni razredi določeni z delovnim mestom, ki je razpisano, ne glede na to, kakšno pogodbo o zaposlitvi nekdo že ima sklenjeno."

Urednik oddaje Panorama Rajko Gerič pa medtem sedi na delovnem mestu, a mu vodstvo dela ne nalaga, kot je povedal za Žurnal24. Od srede ni več odgovorni urednik, pač pa urednik in scenarist, česa, pa se sprašuje tudi sam. "Po zakonu ti mora delodajalec določiti delo, jaz čakam, kdo od vodstva mi ga bo. Ta čas sem po lastni iniciativi pisal predloge za nove oddaje, eno izobraževalno in eno informativno," je povedal in dodal, da predloga nista namenjena za novo oddajo njegove bivše ekipe ustvarjalcev pri Panorami.

Komentarjev 72
  • Toma 19:25 02.april 2024.

    Na RTV prepovedat vse politične teme, pa bodo lahko delali kar čejo brez odpuščanj.

  • rd2dmk2 19:13 02.april 2024.

    priprivat delodajalcu če delavec ne podpiše nove pogodbe je odpoved. tukaj pa politično nastavjeni cepci imajo podporo v politiki, in je vseeno al je leva al desna, kajti zadaj za zavesam so levi indesni pratovčšina sinjega galeba. vi pa se ...prikaži več pričkate kdo bolj krade in kdo je bolj neumen. in zakaj imajo take novinarje. ma vsaka reklama, četud slaba je boljš kot nobena reklama,

  • lojs 14:48 02.april 2024.

    zvečer malo pogledam tv in ko preklopim na rtv , po 10 min. takoj reklame ... gledaš naprej, preklopiš nazaj, na rtv v kratkem spet reklame, 2-3min samo reklame ... ja pa sej oni žvijo samo od tega še ... ...prikaži več plačaš naročnino, zato da gledaš reklame ... prasci totalni, ampak zato imamo šefa NVO kralja forbića in srbina martića in za njimi še šefa respublike slovenistanske srbije ... v taki vukojebini pač živimo

Sorodne novice