Magazin > VIP
22841 ogledov

Šok za 15 televizijcev, danes zjutraj jih v stavbo RTVS niso več spustili

tjaša platovšek Osebni arhiv
V zadevo sta sedaj vmešana tudi policija in inšpektorat.

Vodstvo televizije se je odločilo, da 15 sodelavcev oddaje Panorama, ki jih je RTVS na čakanje poslalo pred novim letom, od danes zjutraj ne more priti do svojih osebnih stvari. Urednik oddaje Panorama Rajko Gerič pravi, da so vodstvu dali eno uro časa, da prekliče svojo odločitev, nato pa podali prijavo na policijsko postajo Ljubljana Center in na inšpektorat, kjer so jim potrdili, da vlogo ustvarjalcev oddaje Panorama že obravnavajo. 

"Odločitev ni le moja, gre za 15 mladih ljudi, ki imajo doma družine. Mi nismo zasebna televizija, pač pa smo javni uslužbenci, zaposleni na TV Slovenija. Za nas ni dela, kljub temu da se neprestano govori o kadrovski podhranjenosti, za ostalih 500 ljudi pa je delo. Pod kakšnimi pogoji, pravila so jasna in tukaj gre za kršenje pravnih aktov. Če se je vodstvo odločilo, da oddaje Panorama več ne bo, je to njihova pravica, čeprav se z njo ne strinjam. Ne morejo pa nam vzeti služb. Na pogodbi nam ne piše, da smo zaposleni v Panorami, temveč na TV Slovenija, kjer obstaja 500 različnih novinarskih del. To je nezakonito, tudi to, da ne moremo do svojih stvari. Res smo na čakanju, a smo še vedno zaposleni. Kako naj se javimo na službeno elektronsko pošto, saj moramo biti delodajalcu na razpolago, če so nam omogočili dostop do računalnikov? Gre za šikaniranje," je za Žurnal24 povedal Gerič. 

Vprašanje, zakaj so se odločili za tako potezo, so pojasnili v uradnih sporočilij za javnost na spletni strani RTVS, kmalu po 13.00, ko so objavili pojasnilo uprave RTV Slovenija glede nedovoljenega poskusa vstopa v prostore RTV Slovenija. "Pravilnik o hišnem redu prepoveduje vstop in zadrževanje v varovanih prostorih ter drugih prostorih objektov RTV Slovenija in v njihovi okolici brez utemeljenega razloga, ki ni vezan na delovanje zavoda. Petnajst zaposlenih na RTV Slovenija je bilo z odredbo o začasni napotitvi javnega uslužbenca napoteno na čakanje na delo doma od 3. 1. 2024 do 31. 1. 2024. RTV Slovenija se je za ta ukrep odločila zaradi poslovnih oz. organizacijskih razlogov (odpoved projektov skladno s sprejetim Programsko-produkcijskim načrtom za leto 2024). RTV Slovenija delavcem v času veljavnosti Odredbe ne more zagotavljati dela. Vstop in zadrževanje v varovanih prostorih ter drugih prostorih objektov RTV Slovenija in v njegovi okolici brez utemeljenega razloga, ki ni vezan na delovanje zavoda, ni dovoljeno oz. je prepovedano (2. odstavek 4. člena Pravilnika o hišnem redu). Zaposlenim bo omogočen dostop do prostorov, kjer morebiti hranijo svoje osebne stvari in jih želijo iz prostorov RTV Slovenija odnesti v obdobju veljavnosti Odredbe," je v sporočilu pojasnila uprava RTVS. 

Oglasil pa se je tudi Aktiv novinarjev IP TVS, ki obžaluje, da so nekateri člani Aktiva zaradi ukinitve informativnih oddaj na TV SLO 2 trenutno na čakanju, a opozarja, da je ves čas ostro nasprotoval spremembi statuta in vzpostavitvi dveh informativnih programov na naši hiši. Med drugim so v sporočilu za javnost zapisali: "V Aktivu še enkrat poudarjamo, da smo nasprotovali PPN-ju, s katerim so uvedli Panoramo in tam tudi brez ustreznih govornih in ostalih usposabljanj zaposlili novinarje in urednike v občutno višje plačne razrede, kot jih imajo ostali novinarji in uredniki v IP, in spremembi statuta, ki je pripeljala do delitve informativnega programa. Pričakujemo, da bo nov statut informativni program ponovno poenotil in da bodo pristojni v skladu s potrebami zaposlene na čakanju vključili v delo v IP na 1. programu TV SLO. In sicer, da bodo tudi funkcije, ki jih IP potrebuje, primerno ovrednotene."

 

Komentarjev 68
  • patron 19:48 11.januar 2024.

    Šalabajzerji, oglejte si malo hrtv, ki so 20 let pred nami.....

  • Avatar Iva Deko
    Iva Deko 20:19 04.januar 2024.

    Zaprite stavbo , saj plačam RtV naročnino pa nimam kaj gledati da ne govorim o Pop TV, to je pa komerciala , pa turške butaste serije...kaj ne znate narediti ene kulturne oddaje , reklame , vsaka je v kmečkem slogu ...prikaži veču in imaš občutek da so vsi Slovenci kmetje prisesani na flašo in z nogo na vilah.

  • bobubob 19:08 04.januar 2024.

    Po Janševem kovidnem besnilu je plebs sklenil - 'jebe*o več naj jih bo'. Onih drugih, ki se zdravijo z morjem in soncem. Uspelo mu je. Ker pa ima medalja dve plati, tudi senčno, imamo še bolj prazne denarnice, idiotizmov pa ...prikaži več še vedno ne zmanjka. A še vedno bolje prazna denarnica kot žila polna strdkov. Doktorji, predvsem tisti v luksuznih terencih, se sicer z menoj ne bi strinjali, a jih razumem. Prihaja novo modelno leto, pandemije z bojnimi $$ dodatki pa še ni. Janša, kje si??

Sorodne novice