Svet
24 ogledov

Mislite, da je bil teflon revolucija? Poglejte tole!

voda se odbija Youtube
Odkritje, ki obeta revolucijo v letalstvu, avtomobilizmu, elektroniki in celo pri kuhanju.

 

Znanstveniki Univerze v Rochesterju so z laserji uspeli kovino obdelati tako, da je postala izjemno vodoodbojna. Zaščita kovin pred vodo je doslej temeljila na premazih, ki pa jih je bilo treba obnavljati. To je tudi največja prednost tega izuma, da se namreč ne bo obrabil. 

“Voda se od tako obdelane kovine odbije, nato spet pade in se odbije, dokler se ne odkotali s površja,“ je dejal Čunlei Gu, ki je skupaj z Anatolijem Vorobjevom to revolucionarno odkritje predstavil v strokovni reviji Journal of Applied Physics. 

Doslej je za voodbojnega veljal na primer teflon, a s teflona voda odteče, šele če ga nagneš za 70 stopinj, medtem ko se s kovine, obdelane z laserjem, odkotali že, če je nagnjena za manj kot pet stopinj. 

Voda, ki se odbije s kovine, pa s seboj odnese tudi prah. V poskusu so tri kaplice odstranile pol prahu, dvanajst pa jih je material popolnoma očistilo, hkrati pa je ostal povsem suh. 

Oglejte si video (za prikaz odboja vode se premaknite na 50. sekundo)!

 

Neskončne možnosti uporabe

Možnosti uporabe so neskončne: letalstvo, kjer je led na krilih prava nočna mora, avtomobili, ki ne bodo rjaveli, lonci, na katere se ne bo nič prijelo, a Fundacija Billa in Melinde Gates je projekt sofinancirala zaradi uporabe v straniščih in pri oskrbi z vodo v tretjem svetu. Z uporabo teh materialov bi bilo zbiranje vode bolj učinkovito, izdelali bi lahko stranišča, ki bi ostala čista, brez da bi jih bilo treba splakovati. 

Odpirajo se sicer tudi druge možnosti. Pred časom sta namreč s podobnim postopkom spremenila površino kovine v črno. Črna in vodoodbojna kovina pa bila krasen kolektor sončnih žarkov, ki ga ne bi bilo treba čistiti. 

Na material za letalo bi čakali celo večnost

Največji izziv ostaja, da za obdelavo tri krat dva centimetra velike kosa kovine potrebujejo eno uro, zato se bodo najprej osredotočili na to. Hkrati pa se bodo lotili še drugih materialov, predvsem polprevodnikov, s čimer bi lahko ustvarili vodoodbojno elektroniko. 

Članek v angleščini si lahko preberete na tej povezavi.

Komentarjev 1