Svet
2 ogledov

Oblikovali tri profile storilca

Streljanje v Toulousu
1/10
Reuters
Na kraj tragedije, kjer so v streljanju pred judovsko šolo v Toulousu umrle štiri osebe – en odrasli in trije otroci, je prispel predsednik Sarkozy. Najmanj dve osebi sta ranjeni. Strelske napade preiskuje 60 policistov, vključno s pripadniki protiterorističnih enot.

Priče so povedale, da je neznani moški streljal na čakajoče pred zasebno judovsko šolo, kjer starši odložijo otroke, potem pa je pobegnil na črnem skuterju. Strelske napade preiskuje 60 policistov, vključno s pripadniki protiteroristične enote. Iščejo eno osebo, domnevno odgovorno za vsa streljanja, pristojni organi pa so ugotovili tudi, da gre za uporabo istega orožja.

Morilec naj bi imel tetoviran obraz in dva kosa orožja, med katerima je tudi 0,45-kalibrska pištola, uporabljena v napadu v Montaubanu pred nekaj dnevi, potem ko se mu je devetmilimetrska zataknila, poročajo tuji mediji. Ulice v Toulousu so prazne, policija lovi morilca.

Psihologi oblokovali tri profile storilca

"Obstajajo tri možnosti. Ali gre za duševno bolno paranoično osebo ali pa, glede na cilje napada (vojaki afriškega porekla in judovska šola), član neke teroristične skupine. Tretja možnost je, da je to oseba, ki ni duševno bolna, je pa paranoična. Napada ljudi, za katere misli, da so ničvredni. Taki ljudje so pogosto zelo krute osebnosti, zelo odločni in organizirani. Njihovo sporočilo je lahko zelo preprosto, kot npr: dovolj je mešanja ras in raznolikosti. Terorizem je tukaj omejen na posameznika, morilca, ki postane instrument lastnih prepričanj in svojo teorijo spreminja v prakso, kot norveški množični morilec Anders Breivik," so profil storilca opisali psihologi.

Trije mrtvi otroci, profesor in vsaj dva ranjena

"Rečemo lahko, da je ta grozljiva tragedija prizadela vso Francijo," je rekel predsednik Nicolas Sarkozy, ki je z ministrom za šolstvo in zunanjim ministrom že prispel na kraj tragedije, kjer je neznanec ustrelil profesorja, njegovo šestletno hčerko ter 17-letnika, o tretjem otroku pa za zdaj še ni nič znanega. Po poročanju drugih medijev je bil ubit 30-letni verski učitelj, njegova šest- in triletni otrok ter še ena desetletna učenka.

Najmanj dve osebi sta ranjeni, tudi 17-letni učenec, ki se še bori za življenje. Očividci so videli strelca s čelado, ki je streljal na skupino staršev in otrok. Zgodilo se je okoli 8. ure, ko se šola odpre, učenci pa so se odpravljali k pouku.

Tarče pripadniki etničnih manjšin

Dogodek je pretresel Francijo tri dni po tem, ko je domnevno isti neznanec, prav tako na motornem kolesu, ustrelil tri vojake v istem delu Francije. Dva vojaka sta bila ubita in tretji ranjen, ko so v četrtek dvigovali denar na bankomatu v 46 kilometrov oddaljenem mestu Montauban. Pred nekaj več kot tednom dni je ustrelil tridesetletnega vojaškega padalca v civilu. Christopher Bockman, svobodni novinar v Toulousu, je za BBC dejal, da so bili napadeni vojaki pripadniki etničnih manjšin oziroma iz Severne Afrike in da se zdi, da strelec napada etnične manjšine na tem območju.

Notranji minister Claude Gueant je odredil poostreno varovanje judovskih šol v okolici, na kraj pa je prišel tudi francoski rabin Gilles Bernheim. "Šokirani spremljamo novice iz Francije. Prepričani smo, da bodo francoske oblasti v celoti pojasnile ta primer in odgovorne privedle pred roko pravice," so zgrožene tudi izraelske oblasti.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 23:46 19.marec 2012.

    Tragedija je tisto, kar se dogaja v GAZI . To so samo obrobne zadeve !!! Kakšne druge lovite na limance sočutja in človekoljubja, ne pa Balkan , ko dobro vemo za kaj gre !!!