Svet
19 ogledov

Papež sprte strani pozval k pogajanju za mir

velikonočni zajtrk, pirhi, jajčka, šunka
1/8
Shutterstock
V blagoslovu mestu in svetu papež pozval k miru na kriznih območjih. Pred tem daroval velikonočno mašo.

Papež Frančišek je v tradicionalnem blagoslovu mestu in svetu (urbi et orbi) ob veliki noči na Trgu svetega Petra v Vatikanu pred okoli 150.000 zbranimi verniki pozval k mirni rešitvi ukrajinske krize, zavzel se je tudi za mir v Siriji.

Spomnil je, da letos veliko noč katoličani in pravoslavci praznujejo hkrati. "Bog, prosimo te, razjasni in daj navdiha pobudam za umiritev razmer v Ukrajini, da bi vse strani od podpori mednarodne skupnosti naredile vse za preprečitev nasilja in obnovo države v duhu enotnosti in dialoga."

Sprte strani v Siriji je Frančišek pozval, naj bodo pogumne in se začnejo pogajati za mir. Kot je dejal, morajo nehati sejati smrt med ljudmi, ki se ne morejo braniti. Papež se je spomnil tudi žrtev epidemije ebole v zahodni Afriki, ki se, kot je opozoril, štiri zaradi izjemne revščine in pomanjkanja zdravstvene oskrbe.

Papež se je tudi letos - tako kot lani - odpovedal tradiciji predhodnikov, ki sta vernikom voščila v številnih jezikih. Namesto tega je zbranim ob koncu blagoslova voščil veselo veliko noč in jim zaželel dober tek.

Pred tem je papež na pred tisoči vernikov iz vsega sveta daroval velikonočno sveto mašo. Po končani maši se je z vozilom popeljal po trgu, pozdravljal vernike in se z nekaterimi tudi rokoval.

Za 77-letnega Frančiška je to druga velika noč, odkar je marca lani postal papež.

Ulica, ki vodi do Vatikana, je po poročanju BBC-ja okrašena s 35 tisoč različnimi cvetovi, ki jih je podarila Nizozemska. Kako pa sta baziliko svetega Petra v Vatikanu okrasila slovenska cvetličarja, si lahko preberete TUKAJ.

Nazaj v Galilejo

Papež je v soboto zvečer v velikonočni vigiliji v baziliki svetega Petra katoličane pozval, naj ponovno odkrijejo korenine svoje vere. Kot je dejal, je velika noč nekaj lepega, je iskanje nove energije pri koreninah vere. V pridigi je vernike pozval, naj se vrnejo v Galilejo, kraj, kjer je Jezus srečal svoje prve učence. "Za vsakogar od nas na začetku poti z Jezusom obstaja Galileja. Vrniti se v Galilejo pomeni črpati novo energijo iz izvira vere in krščanskih izkušenj," je dejal in voščil: "Veselo veliko noč. Pojdite naprej brez strahu.“

Na slovesnosti je papež tudi podelil zakramente desetim ljudem, starim od sedem do 58 let.

Ženskam denar, otrokom čokoladna jajčka

Med prazniki je papež bolne otroke razveselil s čokoladnimi jajčki, brezdomcem okoli rimske postaje Termini pa je škof v njegovem imenu razdelil po 50 evrov in jim voščil veliko noč. Denar je Frančišek dal tudi okoli 30 ženskam, ki v Vatikanu stanujejo pri sestrah matere Tereze.

Praznično tudi po slovenskih cerkvah

Apostolska administratorja ljubljanske in mariborske nadškofije Andrej Glavan in Stanislav Lipovšek sta maševala v svojih škofijah, novomeški in celjski. V ljubljanski stolnici je velikonočno procesijo in mašo vodil ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik, v mariborski stolnici pa generalni vikar mariborske nadškofije Janez Lesnika. Evangeličanski škof Geza Filo je bogoslužje vodil v evangeličanski cerkvi Primoža Trubarja v Ljubljani, celjski paroh in namestnik zagrebško-ljubljanskega metropolita za Slovenijo Milan Duduković pa v cerkvi sv. Maksimiljana v Celju. Pravoslavni verniki namreč letos veliko noč praznujejo na isti dan kot katoliki in evangeličani. Več o tem na TEJ POVEZAVI.

Komentarjev 3
  • Jahred 15:30 20.april 2014.

    INTERNATIONAL COMMON LAW COURT OF JUSTICE!!!!!!!!!!!!!!! Ljudje, dejte si prosim sam vzet 15 min in si preberite proces, ki je v teku proti dobremu Frančišku, njegovem predhodniku Ratzingerju (za katerega je dejstvo, da je sodeloval pri Hitlerjevi SS) in angleški ...prikaži več kraljevi družini. Verjetno večina od vas še ni nikoli slišala za INTERNATIONAL COMMON LAW COURT OF JUSTICE V BRUSLJU, ki deluje od leta 2012. Prosim preberite si kaj se v resnici dogaja v ozadju, nam pa prodajajo dobrega papeža, ki ceni skromnost, dobroto in enakost vseh ljudi....V resnici gre za kulte, ki izvajajo žrtvovanje otrok v okultnih obredih- samo tokrat jih z neposrednimi dokazi držijo za jajca - tožilstvo ima vse dokaze - fornezične, najdena množična grobišča v Kanadi na ozemlju katoliških šol, veliko neposrednih prič tudi iz Vatikana, ter vojaške Hunte, ki dokazujejo da je naš dobri Frančišek vodil trgovino z otroki v Argentini, že v 70ih, ko je Hunta vodila državo, ter sodeloval v bolanih okultnih ritualih. KER SE

  • URIAH HEEP 13:31 20.april 2014.

    Da vatikan upravljajo iluminati oz so oni kar šefi teh združenj in zato tudi šef zahodnim državam(USA, UK,Slovenija...), ki prikrito v njihovem imenu vodijo vojne in nemire po državah sveta!

  • URIAH HEEP 13:29 20.april 2014.

    Sveto sranje!Vatikan poziva k miru? Hinavščina, da ni večje.Koliko vojn je vatikan sprožil in v imenu vere poklal in zažgal... ljudi?Mislim, da ima rekord postavljen. Aja, da ne govorimo o pedofilstvu v cerkvi, da sta sedanji in ...prikaži več prejšni papež preprodajala otroke in sodelovala v satanističnih obredih umorov otrok. Ma dai.