Popotnik
25408 ogledov

Največje termalno jezero na svetu zgolj tri ure iz naše prestolnice

jezero Heviz
1/2
Profimedia
Tudi pozimi temperatura v njem ne pade pod 24 stopinj Celzija.

Madžarska je najbolj poznana po Blatnem jezeru, ki velja za največje jezero v srednji Evropi in je med popotniki izjemno priljubljena izletniška točka. Marsikdo ne ve, da se v njegovi bližini skriva največje termalno jezero na svetu. To je jezero Heviz, ki se nahaja ob severnem pobočju gore Keszthely v istoimenskem mestu Hévíz. Njegovo ime v dobesednem prevodu pomeni "termalna voda".

jezero Heviz | Avtor: Profimedia Profimedia
Zahvaljujoč neprestanemu gibanju je temperatura vode tam prijetna skozi vse leto. To pomeni, da se lahko v njem kopate v vseh letnih časih, saj je temperatura vode pozimi med 23 in 25 °C, poleti pa se lahko povzpne tudi na od 36 do 38 °C. 

Rakitna čudovito Popotnik Ta prekrasna pravljica vas pričaka nedaleč od prestolnice

Posebej pravljičen je obisk jezera pozimi, ko kondenzirana para oblikuje pokrov nad površino jezera in ustvarja naravni inhalator. Prav ta "pokrov" preprečuje, da bi se voda ohladila, ter pomladi utrujene glasilke, če paro vdihujemo.

Njegova zgodovina je povezana s časom z nastankom Blatnega jezera, njegov trenutni izvir pa naj bi nastal že pred 20.000 do 22.000 leti. V geološki preteklosti je sicer starodavni Hévíz izviral nekoliko višje od trenutne lokacije. Jezero pa so uporabljali že stari Rimljani, saj velja za zdravilno. Njegovo dno pokriva zdravilno rahlo radioaktivno blato, voda pa deluje pomirjujoče in protivnetno. Pri tem si je pomembno zapomniti, da v vodi ne smemo ostati več kot 30 minut.

soteska Čepa jo poznate? Popotnik Ta čudovita soteska s slapom in visečimi mostovi se nahaja le uro iz Ljubljane

Zahvaljujoč obilni količini vode se voda 4,4 hektarja velikega jezera (globine 38 metrov) v celoti zamenja vsake tri dni. Njeno kvaliteto redno nadzirajo z meritvami in posebej usposobljenimi potapljači. Ima zelo posebno sestavo; vsebuje žveplo, kalcij, magnezij in hidrogenkarbonat, in je kot takšna zelo učinkovita za zdravljenje številnih bolezni.

Večinoma pa se uporablja za naslednje zdravstvene težave: revmatska kostno-mišična obolenja, degenerativne in kronične bolezni sklepov, osteoporozo, zdravljenje po operacijah kostno-mišičnega sistema, zdravljenje po operacijah zdrsov diskov, težave, povezane z živčnim sistemom, nastale iz mehanskih razlogov, kronične ginekološke bolezni, kronične bolečine v križu, različna kožna obolenja, kot je denimo luskavica.

jezero Heviz | Avtor: Profimedia Profimedia
Okoli jezera so zgrajeni spa centri s celotno ponudbo, k sprostitvi pa pripomore tudi idilično rastlinje. V njem uspeva več vrst lokvanjev, kot sta evropski beli lokvanj (avtohtona vrsta tega območja) in vijolični, ki so ga pred sto leti prinesli iz Indije.

Klevevž ne bo vas zeblo Popotnik Skriti kotički, kjer se lahko tudi pozimi kopate

V katerih skritih kotičkih se lahko v Sloveniji kopate tudi pozimi, pa preverite v našem drugem prispevku

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice