Popotnik
33617 ogledov

Ta prekrasna pravljica vas pričaka nedaleč od prestolnice

Rakitna Googlemaps
Pripravili smo idejo, kam se lahko podate na enodnevni izlet po Sloveniji. Tokratni kraj se nahaja na najvišje ležečem kraškem polju v Sloveniji.

V osrčju velike kraške planote, na nadmorski višini 800 metrov sredi Krimsko – Mokriškega hribovja, vas pričaka prav posebno okolje. Znano je po svojem blagodejnem podnebju, ki ga ustvarja mešanje sredozemskih in alpskih zračnih tokov. Kraj obkrožajo borovi in smrekovi gozdovi, zato ne čudi, da je bila Rakitna vrsto let osrednje klimatsko zdravilišče za otroke z obolenji dihal v državi. Skladno s spreminjajočimi se trendi danes tam poteka strokovna obravnava otrok in mladostnikov s težavami na področju duševnega zdravja, o čemer smo se med letošnjim obiskom zavoda prepričali tudi sami

zdravilišče Rakitna Slovenija Slovenija Vsako leto sprejmejo 400 otrok, delati morajo tudi v hlevu

Velja pa Rakitna za izjemno priljubljeno izletniško točko tudi med izletniki. Njena glavna atrakcija je zagotovo umetno Rakitniško jezero, ki je nastalo kot posledica zajezitve nekaterih izvirov Rakitniščice v povirnem delu. Jezero v svojem slikovitem naravnem okolju predstavlja krasno izhodišče za vrsto sprehajalnih in pohodnih poti. Za najbolj priljubljeno velja krožna pot, ki vzame približno 40 minut hoje. Zanimiva je tudi arheološka učna pot, po kateri se sprehajamo uro in pol hoje in vodi do ostankov rimskega obrambnega stolpa ter obrambnega obzidja (Claustra Alpium Iuliarum) iz 3. st. n. št.

Rakitna | Avtor: Googlemaps Googlemaps
Rakitna je prav tako izhodišče za daljše pohodne in kolesarske poti. Najbolj priljubljena med njimi vodi na bližnji Krim (1107 metrov). Okoli Rakitne najdemo tudi obširne terene za tek na smučeh. Pozimi pa se lahko zamotimo zgolj z opazovanjem pravljične podobe jezera ali se preizkusimo v drsanju, medtem ko se je poleti tam mogoče tudi kopati. Prav tako jezero omogoča zelo dobre možnosti za ribolov; v njem je mogoče loviti krape, amurje, ostriže ter postrvi.

Javorniško jezero pri nas Popotnik Ta čarobni zeleni dragulj pozna le malokdo

Ob njem stoji sodoben hotel, kjer se lahko okrepčamo in pogrejemo. To nam pride prav predvsem pozimi, saj so lahko zime tam zelo ostre, a tudi sončne. Zaradi visoke nadmorske višine in lege v plitvem kraškem polju se temperatura na Rakitni pogosto spusti zelo nizko. 15. februarja leta 1956 so jutraj zmerili celo -34 stopinj Celzija, kar je le 0.5 stopinje manj od uradnega slovenskega rekorda na Babnem polju. 

Rakitna | Avtor: Googlemaps Googlemaps
Izlet lahko podaljšate do baročne cerkve sv. Križa, ki se nahaja sredi vasi in je bila prvič omenjena leta 1420. Ima dve stranski kapeli in se ponaša z dvema marmornatima oltarjema. Slika v glavnem oltarju je delo Henrike Langus, Ivan Šubic pa je izdelal kipe. V času božiča cerkev pritegne veliko obiskovalcev zaradi ročno izdelanih jaslic iz korenin.

sv. Ana nad Igom se strinjate? Popotnik To je verjetno najlepša razgledna točka blizu Ljubljane

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Željko 19:05 24.december 2023.

    A veste kdo se kopa v tem jezeru. To so turisti domačini se ne ker dobro vedo kam teče kanalizacija.

  • Avatar Garancija
    Garancija 11:55 24.december 2023.

    Pozimi pa se lahko zamotimo zgolj z opazovanjem pravljične podobe jezera ali se preizkusimo v drsanju-težka bo ta

Sorodne novice