Slovenija
29593 ogledov

"Sin je star 15 let, na telefonu preživi devet ur dnevno, če bi mu ga vzeli ..."

Dijaki Pixell
Z letošnjim letom so v Sloveniji začeli izvajati edinstven program za zdravljenje odvisnosti od tehnologije med mladostniki.

"V Sloveniji imamo ta trenutek od 2.500 do 3.000 mladih, ki zaradi nepravilne uporabe nove tehnologije ne morejo dokončati osnovne in srednje šole," je v intervjuju za naš medij lani dejal vodja Centra za zdravljenje odvisnosti v Novi Gorici – Miha Kramli. Center je dolgo veljal za edino slovensko javnozdravstveno ambulanto, kjer zdravijo nekemične odvisnosti, kot so odvisnosti od družbenih omrežij ali igric.

Pet let zapored so imeli v njihovih ambulantah več nekemičnih obravnav kot kemičnih, število iskalcev pomoči pa iz leta v leto narašča. Večalo naj bi se tedensko. Terapevt je takrat poročal, da se nanj obračajo starši celo enoletnih otrok, ki brez gledanja v monitor ne zmorejo več pojesti obroka.

tehnologija | Avtor: Profimedia Profimedia

Skladno z aktualnimi trendi, ki nakazujejo na razširitev omenjene problematike, so se jim v letošnjem letu pridružili tudi v javnem zavodu Mladinsko klimatsko zdravilišče Rakitna. V sodelovanju z nevladno organizacijo Logout so v začetku aprila ustvarili tritedenski program Digitalni detox, ki je namenjen mladostnikom, starimi med 13 in 19 let, ki kažejo znake digitalne zasvojenosti. Do sedaj so izvedli že tri skupine s šestimi posamezniki.

Program je zastavljen celostno in vključuje tudi starše. Mladostniki so v času trajanja programa nameščeni v Mladinskem klimatskem zdravilišču Rakitna, v tem času pa so brez vseh zaslonov. Tako mladostniku, kot staršem in skrbnikom, tovrstna izkušnja ponudi prostor za razmislek, prevetritev pričakovanj ter postopno načrtovanje sprememb v prihodnosti. Poleg vsakodnevnih usmerjenih pogovorov v sklopu programa spoznavajo ali ponovno obujajo bodisi kreativno bodisi športno plat. Mladostnike s težavami z digitalno zasvojenostjo zaradi dopaminske izčrpanosti vsakodnevne aktivnosti namreč pogosto ne zanimajo več.

zdravilišče Rakitna | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Vstopna točka v program je organizacija Logout, kjer opravijo začetne razgovore in pripravljalna srečanja. Za vključitev se izda napotnica izbranega zdravnika.

Ker je prekomerna raba zaslonov pogosto strategija umika od težav in stisk, se mladostniki preko večernih in jutranjih rutin, terapij z živalmi in skupinskih srečanj predelujejo lastne vsebine in ob tem razvijajo zdrave strategije spoprijemanja s stresorji. 

Pogosto se izkaže, da primarna težava nista računalnik oziroma mobilni telefon, temveč se motnja skriva v ozadju. Bodisi gre za depresijo, anksioznost, samomorilne misli ali težave doma, zaradi katerih se mladostniki začnejo zatekati v virtualni svet.

mobilni telefon najstniki | Avtor: Profimedia Profimedia
"Po tednu dni so deležni vikend izhoda. Te skrbno načrtujemo in jih nanje želimo temeljito pripraviti. S tem namenom skupaj naredimo urnik aktivnosti za čez vikend. Pogosto jim manjkata struktura in dnevni ritem. Pomembna je aktivacija, saj je depresivno razpoloženje pogosto krivec za brskanje po telefonu," razlaga psihologinja Vanja Bunderla.

Vikend izhodi niso vselej uspešni, saj se kljub dogovoru, da preživijo vikend brez naprav v družbi družine in prijateljev, tega ne upoštevajo. Otroci to pred strokovnjaki začnejo prikrivati. Preko pogovora poskušajo ugotoviti vzroke za tako vedenje in ne podajo zgolj kratkotrajnih rešitev. 

Hrenovke Strokovnjakinja Zdravje Otroci imajo lahko zaradi tega resne posledice

Ves čas trajanja programa poteka tudi individualno delo s starši v organizaciji Logout. Ti so ključni, da pride do želenih sprememb, zato imajo enkrat tedensko v času programa skupinsko izobraževanje v zavodu Rakitna. S terapevti se slišijo preko telefona in imajo z njimi lahko govorilne ure. Program Digitalni detoks od staršev zahteva velik angažma. Pogosto se zgodi, da mu zaradi vsakodnevnih obveznosti ne zmorejo slediti, saj morajo tudi sami vložiti veliko truda.

 

tehnologija | Avtor: Profimedia Profimedia

Izkušnje kažejo, da tisti, ki se prijavijo, programu običajno sledijo in sodelujejo. Kljub temu se občasno zgodi, da posamezniki program predčasno zaključijo, saj sprevidijo, da ne bodo zmogli. Ob tem je najbolj pomembna motivacija. Psiholog Uroš Bertoncelj omeni, da je mladostnike treba obravnavati kot mlade odrasle, s katerimi lahko marsikateri dogovor sprejmejo že preko pogovora. "Ponosen sem, da na programu za mladostnike nimamo sankcij. Verjamem pa, da je težko najti motivacijo in delati na sebi," doda.

Znaki digitalne zasvojenosti so različni

Znaki digitalne zasvojenosti/preobremenjenosti pri otrocih in mladostnikih so, da večino prostega časa preživijo pred zasloni, vse manj časa pa namenijo druženju v "živo", imajo spremenjeno rutino spanja ali težave s spanjem. Pogosto se zatekajo za zaslon zaradi dolgčasa, imajo kognitivne težave (upad koncentracije, težave s spominom in učenjem) in se soočajo z izgubo zanimanja za druge aktivnosti (npr. hobiji, druženje s prijatelji).

tehnologija | Avtor: Profimedia Profimedia
Pogosto odlašajo in/ali se izogibajo obveznostim, pri njih so opazne težave pri strukturiranju in organizaciji časa, poslabša se jim učni uspeh in morda izostajajo od pouka. Imajo ponavljajoče se konflikte v družini, prikrivajo in zanikajo težave. Pri njih se opazijo odtegnitveni simptomi v primeru odvzema zaslonov ali ob prenehanju spletnih aktivnosti, kot so afektivni odzivi – bes, agresivnost, nemir, tesnobnost, telesni simptomi.

Miha Kramli, terapevt, vodja centra za zdravljenje odvisnosti Intervju Zdravje Zasvojenost s tehnologijo: obravnavajo celo eno leto stare otroke

Zasvojenost se ne pojavi čez noč, zato morajo starši pozorno spremljati svojega otroka. Obstajajo vsebine, ki veljajo za hitro zasvajajoče, na primer aplikacija Tik Tok ter kratke video vsebine na Instagramu in Youtubu, ki uporabnika hitro priklenejo na ekran.

Sogovorniki v zavodu Rakitna opažajo, da so se težave poglobile v času med in po pandemiji koronavirusa, ko so učenci računalnike in telefone dobili veliko prej, kot bi jih sicer, saj so jih potrebovali za šolo. Če se težave niso pojavile takoj, so se razširile sedaj. "Porazgubil se je nadzor, saj so mnogi starši morali v službo oziroma so tudi sami morali opravljati delo na računalniku. To so bili začetki težav, ki so se pri nekaterih sicer pojavljale že prej, spet pri drugih pa kasneje," razlaga sobna zdravnica Marjetka Švigelj.

 

Nad programom tuji strokovnjaki navdušeni

Naravno zdravilišče Rakitna | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Poleg Digitalnega detoksa na Rakitni izvajajo tudi druge programe, vezane na duševne motnje pri otrocih in mladostnikih, ki smo jih na Žurnal24 podrobneje opisali v preteklem prispevku.

Težave z zasvojenostjo od tehnologijo prav tako zaznavajo pri otrocih in mladostnikih drugih programov, a pri teh razreševanje tega problema ni v ospredju. V zavodu se ne soočajo s tem, da bi jih otroci izsiljevali ali zahtevali mobilne naprave.

To je v nasprotju s pričakovanji med ustvarjanjem projekta, ko so strokovnjaki predvidevali, da bodo otroci ob odvzemu mobilnih naprav postali agresivni. Posamezniki so namreč prve dni povsem brez energije. Ko jim organizirajo aktivnosti, sčasoma telefonov ne pogrešajo več. Najpogosteje imajo "krizo", ko se soočajo z domotožjem in si želijo poklicati domov.  

Osnovna šola Slovenija Otrokom se godi krivica, nekatere šole jim nudijo ogromno, druge skoraj nič

Program so v zavodu konec junija predstavili tudi na Kongresu otroške psihiatrije na Danskem, kjer je bil zelo dobro sprejet. Strokovnjaki ugotavljajo, da je problematika razširjena na globalni ravni. Čeprav je uporaba mobilnih naprav eksponentno narasla, v Evropi ne obstaja veliko programov, ki bi ta problem naslavljali na tak način in tako poglobljeno, kot to počno na Rakitni.

zdravilišče Rakitna | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

"Ugotovili smo, da je tritedenski program brez tehnologije pomemben za začetek ponovne vzpostavitve dnevnega ritma in raziskovanje lastnih interesov. Ko se otroci vrnejo v domače okolje, jih morajo starši in predstavniki na Logoutu usmerjati k zdravi rabi. Kombinacija popolnega odklopa od tehnologije v naravi, spodbujanje k aktivnostim in sodelovanje s starši je odlična priložnost za obvladovanje vpliva digitalne tehnologije na mladostnike. Če se razreševanja problema loti cela družina, je možnost za uspeh toliko večja," razlaga Švigelj.

Direktorica MKZ Romana Rasperger Kos sklene, da živimo v času, v katerem se tehnologiji ne bomo morali izogniti, zato je poudarek na varni rabi toliko bolj pomemben.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 41
  • libris5555 13:55 18.september 2023.

    Staro in mlado visi na telefonih .... da bo mir, ko pridejo iz službe, otroku dajo telefon... Ni za vse slabo uporaba telefona, a omejitve uporabe so nujne.

  • lojs 13:27 18.september 2023.

    20 in več let nazaj sem prodajal compe folku zato, ker so hoteli biti kao "napredni" ... od mene so dobili škatlo, potem sem imel pa še dodatno delo folku razlagat zakaj se sploh to rabi ... in seveda naložit ...prikaži več polno nekega sw, da so imeli kaj počet ... kaj imamo danes? polno ročnih igračk po vseh ulicah ... v čem je družba sploh napredovala? ... aja, nimam več biznisa, tudi to je nekaj

  • lojs 13:21 18.september 2023.

    propad civilizacije, ampak seveda zato se nekateri trudijo že desetletja ... ne vem koga moti, če gre vse skupaj u maloro, a je to kakšen problem v primerjavi z vsem tem milijardami let